Hirdetés

Disznózsírból csinálnának bioüzemanyagot repülőgépekhez, ami egy borzasztó ötlet

|

A ránézésre is fenntarthatatlan megoldás miatt már kongatják a vészharangot a tisztább közlekedésért kampányoló aktivisták.

Hirdetés

A repülőgépek emissziójáról nemrég kiderült, hogy sokkal komolyabban terhelik a környezetet, mint korábban gondoltuk. A légi közlekedés környezetszennyező mivolta miatt Franciaországban nemrég betiltották a rövidtávú repülőutakat, miközben kreatív módszereket eszelnek ki a zöldebb repüléshez.

Ilyen például a vitorlázó repülőktől ellesett megoldás, de a tisztán elektromos hajtású repülők és a hidrogéncellás gépek fejlesztése is ebbe a trendbe illeszthető.

A disznózsírral hajtott repülőgép valószínűleg megmarad az ötletek polcán
A disznózsírral hajtott repülőgép valószínűleg megmarad az ötletek polcán

Eközben az autóiparban sok szó esik az úgynevezett szintetikus üzemanyagokról, amelyek nettó karbonsemlegesek - igaz, ez nem vigasztalja azokat, akik, például egy belvárosi részen megkapják az autók emisszióját, amelyet az üzemanyag gyártása során elvileg lenulláztak.

Hirdetés

A szintetikus üzemanyagok használata már a légi közlekedést tekintve is felmerült, nemrég azonban egy sokkal meredekebb ötlettel álltak elő. Ez pedig az állati zsírok használata.

Lehet szó disznózsírról, marha- vagy csirkezsírról, a lényeg ugyanaz: az állatok zsírjából hoznának létre a repülők hajtóműveinek meghajtását lehetővé tévő üzemanyagot. Mindezt akkor, amikor egyébként egyre több szó esik arról, hogy az emberiségnek csökkentenie kellene a húsfogyasztását.

A módszer kiötlői szerint az állati zsírok a hústermelés melléktermékeként jönnek létre, és mint ilyen, hulladéknak számítanak, azaz kiváló alapanyagot szolgáltatnának az üzemanyag gyártásához.

Ez azonban erős csúsztatás, tekintve, hogy a különféle állati zsiradékokat számos iparág használja, például szappan vagy más kozmetikumok gyártásához, állateledelek készítéséhez és még lehetne folytatni a sort.

Nem véletlen, hogy az ötlet ellen máris tiltakozik a brüsszeli székhelyű Transport & Environment aktivista csoport, amely a tisztább közlekedésért kampányol. A szervezet friss kutatásában kiszámolta, hogy egyetlen Párizs-New York repülőúthoz körülbelül 8800 levágott disznó zsírjára lenne szükség, ez pedig csak az odaútra lenne elegendő.

A Transport & Environment szakértői hozzátették, hogy az állati zsírokkal az is a gond, hogy nem lehet felskálázni a mennyiségüket, hogy elegendő legyen a légi közlekedési igényekhez. A szervezet szerint egyébként - szemben azzal az állítással, hogy az állati zsírok hulladéknak számítanának - a hasonló termékek iránti igény 2006 óta a negyvenszeresére emelkedett.

Az állati zsírokat évek óta használják az autók üzemanyagának előállításához, gyakran a sofőrök tudta nélkül. Most peidg a repülőgépekben is alkalmazhatják. Ez azonban nem fenntartható, anélkül, hogy más iparágakból vonnák el az alapanyagot, amelyek ennek következtében sokkal károsabb alternatívákra - például pálmaolajra - fognak váltani

- figyelmeztetett Barbara Smailagic, a Transport & Environment bioüzemanyagokkal foglalkozó szakértője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)