Hirdetés

Saját elektromos autót villantott az iPhone gyártója

|

Nem, egyelőre még nem az apple autójáról van szó.

Hirdetés

Korábban már írtunk róla, hogy az évek óta csak lebegtetett Apple-autó valósággá válhat, miután a cupertinói cég leigazolta a Lamborghini egyik vezető tervezőjét. Egyelőre azonban még nem ismert, hogy mikor jelenhet meg az első Apple-logós járgány az utakon.

Az Apple készülékeinek egy részét a tajvani Foxconn gyártja, akárcsak az egykor szebb napokat látott Blackberry telefonjait, a Kindle e-könyvolvasókat vagy a Nintendo játékkonzoljait. A cég pedig nemrég meglepő húzással beelőzte a megbízóját és bemutatta saját fejlesztésű elektromos autóját, amellyel olyan modellek versenytársaivá szeretnének válni, mint a Tesla Model Y, a Hyundai Ioniq 5 vagy a Volkswgen ID.4 - írja az InsideEVs.

A Foxconn a Foxtron Model B-vel szeretne betörni az elektromos autók piacára (Fotó: Foxconn)
A Foxconn a Foxtron Model B-vel szeretne betörni az elektromos autók piacára (Fotó: Foxconn)

Bár a pontos adatok egyelőre nem ismertek - a Foxconn október 18-án mutatja be hivatalosan az autót - már most közzétették az alább is látható videót, ami elárul néhány részletet a Foxtron Model B nevet viselő járműről.

Amit egyelőre biztosan lehet tudni, hogy a ránézésre kompakt crossover SUV-nak tűnő Model B a Foxconn saját, nyílt forrású MiH (Mobility in Harmony) elektromosautó-platformjára épül. A cégnek ambiciózus tervei vannak a platformmal, azt szeretnék, a MiH az "autók Androidjaként" vonulna be a köztudatba.

Hirdetés

A Foxconn azt is elárulta, hogy a gyártás 2023-tól kezdődhet Kínában, 2024-ben pedig megkezdi működését egy ohiói üzem is, ahol évente félmillió autó összeszerelésével számolnak. Érdekesség, hogy a Foxconn - korábbi működési modelljére alapozva - más gyártók számára is kínálna gyártói kapacitást az üzemeiben.

A Foxconn még csak bemelegít

A tajvani cég semmit sem bíz a véletlenre: az autót a szakma egyik atyaisteneként tisztelt Pininfarina stúdiójában  tervezték. Bár a videóból sok minden nem derül ki, a hátsó lámpatesteken egy érdekes animáció is látható, ami arra utal, hogy az autó eddig nem látott módon kommunikálhat majd a környezetével.

A Foxconn illetékesei pedig nem tétlenkednek: máris bemutattak két további modellt Foxtron Model C, és Model E néven. Mindkettő a MiH platformra épül majd: előbbi feltehetően egy hagyományosabb megjelenésű és méretű SUV lesz, míg utóbbit várhatóan a Tesla Model 3 riválisának szánják, azaz egy sportosabb szedán érkezhet ezen a néven.

A hátsó lámpa érdekes animációt rejt (Fotó: Foxconn)
A hátsó lámpa érdekes animációt rejt (Fotó: Foxconn)

Bár a cég egyelőre koncepcióautóként beszél mindhárom modellről, a fenti videón már egy látszólag gyártásra kész autó szerepel, így nem lenne meglepő, ha az október 18--i bemutatón leleplezett jármű nem sokban különbözne az itt látható példánytól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)