Hirdetés

Biztonsági övvel növelhető az elektromos autók hatótávja

|

Szuper ötlet, amely ráadásul vezetéstechnikai tudatosságra is neveli az autósokat.

Hirdetés

Az elektromos autóknak hideg időben csökkenhet a hatótávja - ez igaz a belső égésű motoros járművekre is, de a villanyhajtás esetén látványosabb a csökkenés, különösen, ha az akkumulátort nem megfelelő körülmények között használják. A téli időben akad néhány trükk, amellyel hatékonyan mérsékelhető ez a csökkenés, például a fűthető ülések használata a levegő melegítése helyett.

Ennek pontos mértékéről megoszlanak a vélemények, de egy vilanyautós fórum egyik tagja szerint a hagyományos autós fűtés akár 2-5 kilowattot is elfogyaszthat, míg az ülésfűtés használata legfeljebb 50-100 watt körüli energiát igényel. Ez érthető is, hiszen utóbbi esetben jóval kisebb területet kell melegíteni, ráadásul a hőt közvetlenül a sofőr vagy az utas teste veszi át, így hatékonyabb a melegítés mértéke.

A fűthető biztonsági öv jótékony hatással van az elektromos autók téli hatótávjára (Fotó: rheacountytn.gov)
A fűthető biztonsági öv jótékony hatással van az elektromos autók téli hatótávjára (Fotó: rheacountytn.gov)

Ezt segíti a német ZF legújabb fejlesztése is - írja az InsideEVs. Az autók könnyebb manőverezését segítő EasyTurn felfüggesztést is kifejlesztő cég pofonegyszerű ötlettel rukkolt elő: a fűthető biztonsági övvel. A gyártás során fűtőszálakat szőttek az övbe, amelyet ránézésre nem lehet megkülönböztetni egy hagyományos változattól. A ZF szakemberei szerint egyébként ez a módosítás nem befolyásolja a biztonsági övek működését, azaz ugyanolyan biztonságos a fűthető verziót használni, mint a simát. A fűthető övnek azonban óriási előnye, hogy akár 15 százalékkal több hatótávja marad egy elektromos autónak, ha a fűtés helyett ezt használja a sofőr. A melegítés még hatékonyabb, ha az ülésfűtéssel együtt alkalmazzák.

Hirdetés

A fűthető övek egyből működésbe lépnek, amint az autót beindítják, ráadásul, rendkívül hatékonyak, hiszen a sofőr vagy az utas testéhez tapadva közvetlen közelről adják át a hőt. A cég közleményében egyenesen úgy fogalmaz: "minél jobban engedik az utasok, hogy a hő elérje a testüket, annál jobban működik, sőt, nem csak a komfortérzetet javítja, a közlekedés biztonságát sem csökkenti".

Hőkamerás felvételen látszik a fűthető biztonsági öv hatékonysága, igaz, a pufidzsekis utas helytelenül használja (Fotó: ZF)
Hőkamerás felvételen látszik a fűthető biztonsági öv hatékonysága, igaz, a pufidzsekis utas helytelenül használja (Fotó: ZF)

Martina Rausch, a ZF fűthető biztonsági öv kifejlesztésért felelős munkatársa fel is hívta a figyelmet, hogy a fűthető öv akkor használható optimálisan, ha az utasok az autóba szállás előtt leveszik a télikabátjukat. Ez egybecseng a vezetéstechnikai szakértők ajánlásával is, mivel a biztonsági öv akkor teszi jól a dolgát, ha szinte teljesen rásimul a testre. Ha egy vastag kabáton húzzuk át az övet, valamennyi mozgástér maradni fog, ami rendkívül veszélyes lehet egy baleset során, mivel így a testünket az erőhatások elkezdik kimozdítani a rögzített helyzetből, ezért a biztonsági övnek több időre lesz szüksége, hogy megfeszüljön.

A fűthető biztonsági övvel korábban más autógyártók is próbálkoztak, a Ford például 2018-ban szabadalmaztatott egy hasonló technológiát, ez azonban azóta még nem jelent meg egy modellben sem.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)