Hirdetés

Elköszön a benzinmotoroktól a világ talán leghíresebb motormárkája

|

A benzinvérű rajongóknak azért még nem kell kétségbe esnie.

Hirdetés

Az elektromos autók után az elektromos robogók, motorok népszerűsége is meredeken emelkedik, a technológia ráadásul sok újításra ad lehetőséget. Korábban beszámoltunk már a motoros szánná alakítható gépről, vagy épp a meghökkentő külsejű, akár vonatsínen is közlekedni képes elektromos motorról, de említhetnénk azt a német vállalkozást is, amely a 70-es 80-as évek klasszikus járgányait szeretné feltámasztani.

A motoros társadalmat megosztja a villanyhajtás, sokan hallani sem akarnak róla, mert szerintük a motorozás a hangokról is szól. A zajszennyezés, főleg városi környezetben komoly egészségkárosodást okozhat, ez azonban ritkán zavarja például a Harley-Davidson tulajdonosokat. A legendás amerikai chopperek ugyanis a veserezgető motorhangjukról is ismertek, ez azonban meg fog változni.

A Harley-Davidsont 120 éve alapították (Fotó: Unsplash/Harley-Davidson)
A Harley-Davidsont 120 éve alapították (Fotó: Unsplash/Harley-Davidson)

A Harley-Davidson vezérigazgatója ugyanis most bejelentette, hogy a cég tisztán elektromos hajtásúvá fog válni a jövőben - írja az Electrek. A lap információi szerint Jochen Zeitz egy interjúban megismételte, amit korábban is mondott, hogy a márka jövőjét 100 százalékban elektromos motorokkal képzeli el.

Hirdetés

A cégvezető megnyugtatta a márka rajongóit, hogy a nagy változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.

Valamikor a jövőben a Harley-Davidson teljesen elektromossá válik majd. Ez hosszútávú változás, aminek meg kell történnie, de nem olyasmi, amit egy nap alatt meg lehetne valósítani

- fogalmazott Jochen Zeitz.

Az 1903-ban alapított cégnek 120 évnyi tapasztalata van a motork gyártásában, a Harley-Davidson márka pedig sokak szemében egyet jelent a nagy lökettérfogatú, kifejezetten hangos benzinmotorokkal. A cég első embere azonban rámutatott, hogy a márkánál folyamatos a fejlődés.

Ha megnézzük az elmúlt 120 évet, látni fogjuk, hogy a cég folyamatosan fejlődött, sosem állt egy helyben. Most azt kell tennünk, mint az alapítóinknak, akik akkor valami újat, valami egyedit próbáltak kitalálni. Nyilvánvaló, hogy a cégnek most is ezt kell tennie. Ünnepeljük a múltat, de közben fejlesztjük a márkát. Ez egy természetes evolúció, amelynek be kell következnie

- hangsúlyozta a Harley-Davidson vezérigazgatója.

A cég tisztán elektromos gépekkel képzeli el a jövőjét (Fotó: Unsplash/Harley-Davidson)
A cég tisztán elektromos gépekkel képzeli el a jövőjét (Fotó: Unsplash/Harley-Davidson)

Zeitz nem riad vissza a gyökeres változásoktól, ahogy mondta, egész életében az ikonikus márkák átalakításával foglalkozott.

A Harley-Davidson egyébként már 2018-ban bemutatta, egy évvel később pedig piacra is dobta LiveWire nevű modelljét, amely a márka első, tisztán elektromos hajtású motorja. A LiveWire később önálló almárkává vált, amely hamarosan bemutatja második modelljét, a LiveWire S2Del Mar-t, amellyel főleg a fiatalbb, nagyvárosi motorosokat célozzák meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)