Hirdetés

Nemsokára kiderül, hogy eltűnnek-e az elektromos rollerek Párizs utcáiról

|

Érdekes helyzetet teremthet ha a helyiek a mikromobilitási eszközök ellen szavaznak.

Hirdetés

A francia fővárosban már tavaly felvetődött, hogy kitiltsák az utcákról az elektromos rollereket, mivel sok probléma merült fel a kétkerekűekkel szemben. A rollerek több nagyvárosban okoztak már gondokat, mivel a szabályozás nem volt felkészülve az érkezésükre, így a mai napig eltérő rendelkezések vonatkoznak rájuk, attól függően, hogy melyik városban vagyunk.

A Euronews értesülései szerint a párizsiak április 2-án szavazhatnak majd, hogy döntsenek a francia főváros mintegy tizenötezer bérelhető rollerének sorsáról.

A bérelhető elektromos rollerekkel kapcsolatos szabályozás meglehetősen kusza Európában (Fotó: Unsplash/Christina Spinnen)
A bérelhető elektromos rollerekkel kapcsolatos szabályozás meglehetősen kusza Európában (Fotó: Unsplash/Christina Spinnen)

Egészen pontosan azokról a gépekről van szó, amelyeket a város bármelyik pontján fel lehet kapni, egy telefonos applikáció segítségével.

Hirdetés

Magyarországon Budapesten üzemel több hasonló cég is, az elektromos rollerek kérdését már nálunk is többször újra kellett gondolni, miután sok helyen gondokat okoztak az utcán elszórt, a gyalogosok közlekedését akadályozó eszközök. Párizsban is hasonlóra panaszkodnak az ott élők, de olyan is előfordult, hogy a rollert a használat végén egyszerűen behajították a Szajnába.

A rollerek megjelenésére a gyalogosokon kívül az autósok sem voltak felkészülve, több balesetről kerültek fel videók a YouTube-ra. Párizsban is hasonló a helyzet: csak 2022-ben több mint 400 rolleres balesethez vonultak ki a rendőrök, ami 459 ember sérülésével is járt.

Egy tavalyi finn kutatás rávilágított, hogy a rollerezők gyakrabban szenvednek súlyosabb sérüléseket, mint a kerékpárosok, ráadásul esetükben gyakoribb, hogy nem viselnek bukósisakot, illetve, hogy ittasan használják a kétkerekű járműveket.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo korábban azt mondta, ha rajta múlna, betiltaná az elektromos rollereket, de természetesen a döntést a szavazókra bízza. Az egyik e-rolleres cég pedig 10 perces ingyen használatot kínált azoknak a felhasználóknak, akik regisztrálják maugkat a szavazásra. Erre reagált David Belliard, a közlekedésért és közösségi terekért felelős polgármesterhelyettes, aki azt írta Twitter-oldalán, hogy "nem túl szép dolog szavazatokat vásárolni".

Ha a párizsiak a betiltás mellett szavaznak, más európai nagyvárosokban is napirendre kerülhet a téma.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)