Hirdetés

Így alakítaná át a KRESZ-t az egyik e-rolleres cég

|

A világ több mint 250 városában üzemelő TIER javaslatokat tett a hazai szabályozás optimalizálására.

Hirdetés

A TIER üdvözli az elektromos rollerek használatát szabályozó KRESZ-módosítás előkészítését és az ehhez kapcsolódó társadalmi vita meghirdetését - írja közleményében a Budapesten is működő e-mobilitási szolgáltató. A cég tapasztalatai szerint az elektromos rollerek a kijelölt kerékpárutakon használhatóak a legbiztonságosabban. Az e-rollerek átlagos sebessége a biciklisekéhez áll a legközelebb, így itt a legkisebb a különböző balesetek előfordulási valószínűsége.

A járda a TIER szerint az elektromos rollerekhez képest kisebb tempóban haladó gyalogosoké, ezért a szolgáltató eddig is azt javasolta a felhasználóknak, hogy ne a járdán közlekedjenek a járművel. Közúton, a gépjárművek között szintén nem ajánlott az e-rollerek használata a világ vezető megosztott mikromobilitás szolgáltatója szerint.

Örömmel látjuk, hogy Budapesten folyamatosan bővül a kerékpárúthálózat. Mivel az e-rollerek számára egyértelműen ez a legbiztonságosabb közlekedési lehetőség, ezért elsődlegesen ennek igénybevételét javasoljuk felhasználóinknak

- hangsúlyozta Lendvai Tímea, a TIER Regionális City Managere.

A különböző típusú e-rollerek besorolásakor a TIER szerint a végsebesség szerinti kategorizálás a legcélravezetőbb megoldás. Ez ugyanis - a teljesítményalapú besorolással szemben - lehetővé teszi a nagyobb súlyának köszönhetően stabilabb, s így biztonságosabban irányítható elektromos rollerek használatát. Szintén csak így lehetséges a Budapestre is jellemző, változatos domborzati viszonyok leküzdése.

Hirdetés

A teljesítmény szabályozására országonként többféle példát találunk: Németországban, Olaszországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban ennek maximális értéke 500W, de ennél is magasabb limitekkel találkozunk Ausztriában (600W), Észtországban (1000W), Finnországba (1000W) vagy Hollandiában (4000W), illetve az Egyesült Államokban (750W). A TIER szerint a német és a brit szabályokban meghatározott, 500W és 350 W közötti nominális teljesítményű motorokkal felszerelt e-rollerek nyújtanak optimális körülményeket a biztonságos közlekedéshez a kerékpárutakon. A Svéd Közlekedési Ügynökség által 2021-ben közzétett tanulmány is megerősíti, hogy a teljesítmény helyett a sebesség korlátozásával hatékonyabban csökkenthető a balesetek száma. Utóbbi esetben ugyanis a jármű olyan, a közlekedés biztonságát szolgáló kiegészítőkkel szerelhető el, amelyek növelik az e-roller súlyát, s így az csak nagyobb motorteljesítménnyel képes elérni a megfelelő sebességet.

A TIER szerint nem célravezető az elektromos rollerek teljesítményalapú kategorizálása (Fotó: tier.app)
A TIER szerint nem célravezető az elektromos rollerek teljesítményalapú kategorizálása (Fotó: tier.app)

Fontos a szabályozás terén is megkülönböztetni az e-rollerek és az e-biciklik teljesítményét, mivel utóbbi esetén az emberi izomerő is hozzájárul a meghajtáshoz, így a két járműkategória teljesítménye közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Azonos motorteljesítményű e-bike és elektromos roller esetén utóbbi minden esetben alacsonyabb sebesség elérésére képes. Ennek ellenére ezt egyelőre számos országban nem veszik figyelembe a szabályozásban.

A teljesítmény mellett több országban a jármű súlyát is szabályozzák: Lengyelországban és Izraelben a súlyhatár 30 kg, míg Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Máltán, Hollandiában, Katarban és az Egyesült Arab Emirátusban ezzel szemben nincs maximalizálva a rollerek tömege. A robusztusabb felépítésű, s ebből kifolyólag nagyobb súlyú e-rollereknek több előnye is van a TIER szerint.:

  • A cserélhető akkumulátorokkal működő e-rollerek jellemzően nagyobb súlyúak, mivel csak az akkumulátor mintegy 6 kg-ot nyom. Ezek használata azonban nagyban csökkenti az e-rollermegosztó szolgáltatások üzemeltetésének ökolábnyomát, mivel esetükben nem szükséges a járműveket minden töltésnél a telephelyre szállítani, hanem elegendő az akkumulátorokat begyűjteni. Ezzel ráadásul az üzemeltetésen dolgozó emberek testi épsége is jobban megóvható, mivel így elkerülhető az e-rollerek rendszeres emelgetése, ami különböző sérülések kockázatát rejti magában.

  • A nagyobb súlyú rollerek olyan erős, tartós anyagból készíthetőek el, amelyek jelentősen megnövelik a jármű élettartamát, mivel ellenállóbak a mindennapos használatból fakadó amortizációval szemben. Ez szintén hozzájárul a megosztott mikromobilitás fenntarthatóságának fokozásához.

  • A robusztus felépítésű elektromos rollerek kevésbé válhatnak a vandalizmus célpontjaivá: jóval nehezebb ezeket megemelni, és például a folyóba dobni. Ezt igazolja, hogy a párizsi folyóvizek 2020. évi tisztítása során egy TIER-rollert sem találtak, más, könnyebb e-rollerekből viszont többet is kiemeltek a folyóból.

Mindezek alapján a TIER szerint nem érdemes az e-rollerek esetén súlylimitet meghatározni, de ha ez elkerülhetetlen, akkor a súlyhatár ne legyen alacsonyabb 55 kg-nál.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)