Hirdetés

Kémdrónnal szerelné fel az autóit a Ford

|

Az amerikai gyártó tavaly jegyeztette be az autókba rejthető drónok szabadalmát.

Hirdetés

Korábban írtunk a Polestar elektromos kabriójáról, amelyhez egy saját drón is tartozik: a sofőr ennek segítségével akár menet közben is készíthet felvételeket a tájról, ahol épp autózik, de persze magáról a járműről is. Nemrég pedig az IoTRevolution számolt be róla, hogy egy másik autógyártó is hasonlót tervez, igaz, a Ford drónja nem az Instagram-kompatibilis videofelvételek miatt kerülhet be a jövő modelljeibe.

A lap információi szerint ugyanis a Ford még tavaly bejegyeztetett egy szabadalmat, amely lehetővé teszi, hogy kisméretű drónokat helyezzenek el az egyelőre nem létező önvezető autóik csomagtartójában és/vagy kesztyűtartójában.

A Ford autóiba kerülő drónok feladata a kárfelmérés lesz (Fotó: Unsplash/Iewek Gnos)
A Ford autóiba kerülő drónok feladata a kárfelmérés lesz (Fotó: Unsplash/Iewek Gnos)

A Ford autóiba kerülő drónok feladata a kárfelmérés lesz (Fotó: Unsplash/Iewek Gnos)

A fejlesztés lényege, hogy a drónok automatikusan körberepüljék az autókat, például egy balesetet követően és segítsenek felmérni a karosszériában keletkezett károkat. A hírek szerint a Ford ezt a technológiát a nemsokára induló Argo AI szolgáltatásához fejleszti. Az Argo AI egy, a Waymo-hoz hasonló robottaxi szolgáltatás lesz majd, amelynek utasait önvezető autók szállítják majd.

Hirdetés

A lap rámutat, hogy bár az általa következetesen kémdrónoknak nevezett repülő eszközök jelenléte felvet ugyan adatvédelmi kérdéseket, ugyanakkor, az önvezető autók megérkezésével ez egy hasznos eszköz lehet az azokat üzemeltető cég kezében, hiszen így emberek alkalmazása nélkül is felmérhetőek a karambolok által okozott károk. Az elképzelés szerint a drónok a baleseteket követő mentőakciókat is felgyorsíthatják, azáltal, hogy gyorsan felmérik, mekkora a baj, az általuk készített fotók segítségével pedig, mire a mentőegységek a helyszínre érnek, már pontosan tudják, hogy mire kell majd számítaniuk, így a mentés - emberi és műszaki egyaránt - is hatékonyabb lehet.

Ez technológia jelentősen befolyásolhatja az olyan szolgáltatásokat, mint az Uber vagy a Lyft, ugyanakkor, itt még inkább felértékelődik az adatvédelem szerepe, hiszen nyilván az utasok nem rajonganának az ötletért, hogy kamerákon keresztül megfigyelik őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)