Hirdetés

Elektromos autósokat segít a Google legújabb fejlesztése

|

A keresőcég navigációs megoldásával könnyebb lesz megtervezni az elektromos autók töltését.

Hirdetés

Fontos fejlesztésről számolt be a Google - írja a Green Car Reports. A keresőóriás a sokak által használt Google Térkép (Google Maps) navigációját egészítette ki egy olyan lehetőséggel, amely képes megállapítani, hogy melyik töltőoszlopot érdemes célba venni az út során, az optimális hatékonyság érdekében.

A funkció egyelőre azokkal az autókkal kompatibils, amelyek fedélzeti számítógépei a Google Térképet használják, ugyanis az új funkcióhoz elengedhetetlen, hogy a navigációs szoftver ki tudja olvasni az autó töltöttségi szintjét, illetve az akkumulátor által lehetővé tett aktuális hatótávot. Ez alapján tudja kiszámolni, hogy mikor a legérdemesebb tölteni az autót.

A frissített Google Térkép egyelőre a fedélzeti számítógépen érhető el, az erre alkalmas autókban (Fotó: Google)
A frissített Google Térkép egyelőre a fedélzeti számítógépen érhető el, az erre alkalmas autókban (Fotó: Google)

A Google közleménye szerint jelenleg ilyenek a Volvo, a Polestar, a Chevrolet, a GMC, a Cadillac, a Honda, a Ford és a Renault bizonyos modelljei, amelyek támogatják, hogy a sofőr bejelentkezzen saját Google-fiókjába az autó fedélzeti rendszerén keresztül. A Volvo esetében például az általunk is tesztelt Volvo C40 Recharge, míg a General Motors márkái közül a LeBron James által is reklámozott GMC Hummer EV alkalmas az új funkció használatára.

Hirdetés

A szintén a Volvo holdudvarához tartozó Polestar esetében a Google a Polestar 2 modellt említette, a cég azonban jelezte, hogy a funkció minden modelljükben elérhető. A Google megoldása ráadásul automatikusan a legközelebbi leggyorsabb töltőt ajánlja fel, így nem kell a listában túl sokat keresgélni.

A Google Térkép használata során eddig manuálisan kellett kiszűrni a találatok közül, hogy melyik töltőoszlopon hányan töltenek éppen és hány nagysebességű töltőfej vehető igénybe. A mostani frissítés során azonban az egyéb találatok - például szupermarketek - információi között is megjleenik már, hogy milyen típusú és hány autó töltésére alkalmas töltőoszlop várja a felhasználókat.

Az említett márkákon kívül az elektromos autók tulajdonosainak azonban egyelőre érdemes más megoldást használni, például a PlugShare vagy a Chargeway applikációkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)