Hirdetés

Mobil hidrogéntöltő állomást fejlesztenek a látványos hiperautó mellé

|

A koncepcióval költséghatékonyan lehetne megoldani a hidrogéncellás járművek tankolását.

Hirdetés

Az elektromos autó a jövő, azonban a villanyhajtással szemben szkeptikus autósok gyakran felemlegetik, hogy egy benzines vagy dízel járműhöz képest jóval tovább tart az akkumulátorok feltöltése. Más kérdés, hogy az elektromos autókat, ilyen szempontból kissé másképp kell használni, mint a benzineseket, hiszen akár otthon, akár egy irodaházban, vagy épp egy bevásárlás során is "tankolhatóak", ha van a közelben erre alkalmas töltőoszlop.

Ettől függetlenül, a hidrogénhajtás nagyot lendíthet majd az elektromos autók népszerűségén: a hidrogén gyakorlatilag kimeríthetetlen erőforrás, amelyet megújuló enegia felhasználásával teljesen karbonsemlegesen is elő lehet állítani - ezt hívják zöld hidrogénnek.

A Hyperion hidrogéncellás hiperautója és a mobil hidrogéntöltő-állomás (Fotó: Hyperion Motors)
A Hyperion hidrogéncellás hiperautója és a mobil hidrogéntöltő-állomás (Fotó: Hyperion Motors)

A technológia jelenlegi hátránya, hogy egyelőre még nagyon gyenge a támogató infrastuktúra, mivel hidrogén tankolására alkalmas töltőállomások még nem nagyon léteznek - ez alól kivételt jelentenek az USA bizonyos területei, a nagy áttörésre azonban még várni kell. Nem véletlen, hogy az általunk is tesztelt, hidrogéncellás Toyota Mirai tankolásához három emberre és egy gázcseretelepre is szükség volt.

Hirdetés

Ezen szeretne változtatni a Hyperion Motors nevű cég, amely két éve egy hidrogén-üzemanyagcellás hiperautó, a Hyperion XP-1 bemutatásával hívta fel magára a figyelmet - írja a Green Car Reports. A 2016 óta fejlesztett XP-1-et eredetileg 2020-ban tervezték piacra dobni, azonban a koronavírus közbeszólt, így a forgalmazás idén vagy jövőre kezdődhet el, igaz, csupán 300 darabot gyártanak majd a látványos megjelenésű sportautóból.

A hidrogénhajtásnak köszönhetően az autónak egyébként bő 1625 kilométer a hatótávja, mivel az említett Mirainál jóval nagyobb hidrogéntartály került bele. A gépet négy villanymotor hajtja - kerekenként egy- amelyek 2,2 másodperc alatt gyorsítják álló helyzetből 100 km/h-ra az XP-1-et, amelynek a csúcsebessége 356 km/h. A motorok összesített teljesítménye 2038 lóerő, míg egy tankolás a cég szerint legfeljebb 3-5 percet vesz igénybe.

A koncepció nagy előnye, hogy nincs hozzá szükség a hidrogén ipari infrastuktúrájára (Fotó: Hyperion Motors)
A koncepció nagy előnye, hogy nincs hozzá szükség a hidrogén ipari infrastuktúrájára (Fotó: Hyperion Motors)

A cég most azt tervezi, hogy a hidrogén-töltőhálózatot egy különleges megoldással bővítené. Mivel a mostani, a benzinkutak struktúráját követő elképzelés óriási befektetéssel és építkezéssel járna, a Hyperion inkább mobil hidrogéntöltő-állomásokkal oldaná meg a problémát.

A fenti képen, illetve látványterven is látható elképzelés szerint ez egy áramvonalas, könnyűszerkezetes épület lenne, amelynek a tetejére szerelt napelemekkel oldanák meg a hidrogén elektrolízissel történő előállítását. Ez teljes mértékben zöld hidrogént eredményezne, ami fontos szempont a Hyperion számára, ugyanis, ha nem megújuló energiát használnak a víz szétbontásához, annak jelentős lehet az áramfelhasználása.

A koncepció legnagyobb előnye, hogy a teljes folyamat a Hyperion egységeiben játszódna le, így nincs szükség a hidrogén utólagos tárolására, szállítására. A töltőállomásokat a NASA által is használt technológiák felhasználásával fejlesztik, a cég ígérete szerint szinte teljesen automatizált lesz, sőt, a töltőpisztolyok UV-fény segítségével saját magukat is fertőtlenítik minden használat után. Az első egységek 2023-ban állhatnak üzembe

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)