Hirdetés

A Hyundai már mostantól nem árul benzines autókat Norvégiában

|

Semmilyen belső égésű motorral szerelt modellt nem lehet már megvenni a skandináv országban.

Hirdetés

Bár az Európai Unió területén csak 2035-től tiltják be a benzines vagy dízel, azaz belső égésű motorral  szerelt (az angol kifejezés kezdőbetűi - internal combustion engine - alapján ICE-autónak nevezett) járműveket, máris van egy európai ország, ahol már készülnek a tisztán elektromos hajtású jövőre.

Az Electrek adta hírül, hogy a dél-koreai Hyundai 2023-tól kezdve már csak elektromos autókat értékesít Norvégiában, azaz sem benzines, sem dízel, de még plug-in hibrid modelleket sem lehet kapni a Hyundai-kereskedésekben, idén január elsejétől.

A Hyundai Ioniq 5 a 2022-es modellév egyik legnépszerűbb elektromos autója volt (Fotó: Hyundai)
A Hyundai Ioniq 5 a 2022-es modellév egyik legnépszerűbb elektromos autója volt (Fotó: Hyundai)

Norvégia, saját hatáskörben 2025-től tiltaná be az ICE-autók forgalmazását, azonban a skandináv országban annyira népszerűek az elektromos autók, hogy várhatóan hamarabb elérik majd a céljaikat. A norvég autópiaci statisztikák meggyőzőek: tavaly az összes eladott autó 64,5 százaléka már tisztán elektromos hajtású volt, ami 10 százalékkal jobb arány, mint 2021-ben. Ezzel a norvég autópark valamivel több mint 80 százalékát már az elektromos modellek adják, a plug-in hibridek aránya 10 százalék körüli, míg a benzines járművek 4-5 százalékot tesznek ki, hasonló arányban a dízelekkel.

Hirdetés

Érdekesség, hogy a legnagyobb változást a plug-in hibrideknél lehetett elkönyvelni: ez a kategória látványosan bezuhant, ahogy egyre több norvég váltott tisztán elektromos modellekre.

A Hyundai már 2020-ban elkezdte az átállást, ugyanis tisztán benzines vagy dízel modelleket már azóta sem lehet kapni Norvégiában, de az elmúlt években a márka rajongói még választhattak tölthető hibrideket is. Ez az, ami most megszűnt.

Nagyon hiszünk a modellpalettánkban, most pedig, hogy piacra dobtuk az új Ioniq 6-ot, eljött az ideje, hogy a norvég piacon már csak tisztán elektromos modelleket kínáljunk. Az Ioniq 5 és a KONA Electric modelljeink már egy ideje a piac legnépszerűbbjei közé tartoznak és bízunk benne, hogy a tisztán elektromos autóinkkal további sikereket érünk el a jövőben

- mondta Thomas Rosvold, a Hyundai Motor Norway ügyvezető igazgatója.

Az általunk is tesztelt Hyundai Ioniq 5 egyébként jelenleg az ötödik legnépszerűbb elektromos autónak számít Norvégiában, ahol a "slágerlista" élén a Tesla Model Y áll.

A Hyundai-hoz hasonló lépést jelentett be a Volvo is, amely szintén idei kezdettel már csak elektromos modelleket kínál majd a norvégoknak, míg a Volkswagen jövőre teszi meg ezt a fontos lépést.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)