Hirdetés

Elektromos autók működtetik a Hyundai szállodáját

|

A különös ötlettel a hálózati töltés lehetőségeit demonstrálná a dél-koreai márka.

Hirdetés

A Hyundai Ioniq 5 a jelenleg elérhető elektormos autók egyik legjobbja, nem véletlen, hogy a csapotthátú kompakt crossover testvérmodelljével, a Kia EV6-tal sorra nyerte el az év legjobb autóinak járó díjakat az idén.

A dél-koreai gyártó most meglepő ötlettel állt elő - írja az InsideEVs. Egy olyan átmeneti (pop-up) szállodát álmodtak meg, amelyhez Hyundai Ioniq 5 modellek szolgáltatnák az energiát.

A Hotel Hyundai jövő nyáron nyitja meg kapuit (Fotó: Hotel Hyundai)
A Hotel Hyundai jövő nyáron nyitja meg kapuit (Fotó: Hotel Hyundai)

A Hyundai autóiban ugyanis már elérhető az úgynevezett vehicle-to-load (V2L) technológia, amely lehetővé teszi, hogy a jármű akkumulátoraiba töltött energiát ne csak az autó mozgatására lehessen felhasználni, hanem, szükség esetén akár a hálózatba is vissza lehessen tölteni. Hasonlót korábban már bemutatott a Nissan is: a V2G, azaz vehicle-to-grid megoldás hasonló visszatöltést tesz lehetővé.

A Hotel Hyundai nevű pop-up szálloda jövő nyáron nyitja majd meg a kapuit, ahol három héten át fogadják az érdeklődő vendégeket. Egy különálló apartmanról van szó, ahol a világítást és a vízmelegítést egyaránt az Ioniq 5 akkumulátora táplálja majd, de az épülethez tartozik majd töltőoszlop is, amit szintén a Hyundai autói látnak el energiával.

Hirdetés

Az Essex térségében létrehozott látványosság vendégei számára mozit és éttermet is kialaktanak, természetesen ezek energiaigényeit is az autókból fedezik majd, de még a kávézó vízforralója is az Ioniq 5-ökből kapják majd az áramot. Mivel inkább afféle figyelemfelhívó akcióról van szó, a Hotel Hyundai-ban egyszerre csak egy család szállhat meg. A vendégeknek nem kell majd fizetnie a szállásért, egy nyereményjáték keretében sorsolják majd ki a különböző időpontokat - sajnos a játékszabály szerint azonban csak brit és ír állampolgárok vehetnek részt rajta.

A rendhagyó szálloda ötletét egy korábbi kutatás adta, amely több mint 2000 brit vakációzót kérdezett a nyaralási szokásaikról. A válaszadók 55 százaléka mondta azt, hogy a jelenlegi árak miatt átgondolja a jövőbeni nyaralásokra vonatkozó terveit. A megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy 2023-ban inkább az otthoni pihenést választják majd elutazás helyett.

A Hyundai Ioniq 5 egyébként a világ egyik legnépszerűbb autója is: a dél-koreai márka szerint havonta átlagosan körülbelül 8000 darab talál gazdára az elektromos autóból. A sikerszériát az Ioniq 6 folytathatja majd, amely várhatóan 2023 első felében jelenik meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)