Hirdetés

Különleges napelemes jármű hozhatja az IKEA bútorait

|

A bútoráruház-lánc már sikeresen tesztelte a megoldást, most bővítik az érintett országok sorát.

Hirdetés

Az IKEA-tól nem idegen a társadalmi felelősségvállalás, a cég ugyanis rendszeresen síkra száll az emberi jogokért, az egyenlőségért, de a környezetvédelmet is a szívén viseli. Ennek legújabb bizonyítéka az a különleges elektromos tricikli, amellyel a kisebb termékek házhozszállítását szeretnék megoldani a svédek (pontosabban svéd-hollandok, mivel a Svédországban alapított céget már egy ideje a holland székhelyű anyavállalat irányítja)  - írja az Electrek.

A vállalat színeire festett kék-sárga triciklik hátuljára egy jókora dobozt szereltek, amely megvédi a szállított termékeket az időjárás viszontagságaitól. A doboz két oldalára pedig napelem-paneleket rögzítettek, amelyek segítenek tölteni a meghajtásba besegítő villanymotorokat.

Az IKEA elektromos triciklijeinek töltésébe napelemek is besegítenek (Fotó: IKEA)
Az IKEA elektromos triciklijeinek töltésébe napelemek is besegítenek (Fotó: IKEA)

Az IKEA először egy holland áruházánál tesztelte a megoldást, amely annyira jól sikerült, hogy megkezdték az elektromos triciklik bevezetését más piacokon is.

Hirdetés

A pilot program értékelését követően az IKEA úgy döntött, hogy működésének összes országában elérhetővé teszi ezt a lehetőséget, hogy a házhozszállító flottát fenntarthatóbb, hozzáférhetőbb és költséghatékonyabb alternatívákkal egészítse ki.

A Sunrider típusú tricikliket úgy alakították ki, hogy a legtöbb IKEA-termék beleférjen a dobozába, ez a teljes kínálat nagyjából 90 százalékát jelenti. Helene Davidsson az Inter IKEA Systems B.V. fenntarthatósági vezetője rámutatott, hogy a napelemekkel is megtámogatott triciklik bevetésével 98 százalékkal csökkenthető a házhozszállítás környezeti terhelése.

Az elektromos tricikli akár 150 kilogramm hasznos terhet is képes szállítani, az első kerékagyba szerelt villanymotorja egy feltöltéssel pedig nagyjából 100 kilométert tud megtenni. Segítségével az autóval, pláne furgonnal nehezen megközelíthető belvárosi területeken is könnyebbé tehető a házhozszállítás.

Megkérdeztük az IKEA magyarországi képviseletétől, hogy mikor várható hazánkban a triciklik megjelenése,  azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nincs megosztható információjuk a kérdéssel kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)