Hirdetés

Összetörtek egy autót, hogy kipróbálják, működik-e az iPhone baleset-felismerő funkciója

|

Amerikai youtuberek tesztelték az Apple telefonjának egyik legújabb biztonsági funkcióját.

Hirdetés

Szeptember 6-én bemutatták az Apple okostelefonjának legújabb generációját, azaz az iPhone 14, Plus Pro és Pro Max modelleket, és bár egyelőre úgy tűnik, a készülék nem váltja be a cég hozzáfűzött reményeit, a PCWorld-ös kollégák már le is tesztelték és nem voltak elégedetlenek.

Akárhogy is alakul majd az iPhone 14 sorsa, mindenképpen érdemes a figyelemre az egyik új funkciója, a Crash Detection, azaz ütközés-érzékelés, amely az újabb Apple Watch okosórákon is elérhető, és alapbeállításként be is van kapcsolva - írja az AutoEvolution. A lap a TechRax Youtube-csatorna videójára figyelt fel, amelyben viszonylag látványos módon tesztelték is az utasok biztonságát fokozó megoldást.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Tobias Tullius)
Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Tobias Tullius)

Az ütközésérzékelő funkció a telefon giroszkópját, gyorsulásmérőjét, GPS-modulját, mikrofonját és még egy sor más szenzort is használ annak megállapítására, hogy a telefon felhasználója karambolozó autóban ült-e. A készülék képes megállapítani az ütközés erejét, így, ha kifejezetten súlyos ütközést érzékel, akár magától is képes hívni a mentőket, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy az autó utasai eszméletüket vesztik.

Hirdetés

A téves riasztások elkerülésére egyébként az iPhone először egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a képernyőjén, hogy 10-15 másodperc múlva értesíti a mentőket és/vagy a rendőrséget. Az utolsó pár másodpercben erős hangjelzéssel is igyekszik felhívni a felhasználó figyelmét, hogy ha nem történt komolyabb baj, időben le tudja állítani a segélyhívást.

A TechRax youtuberei a teszthez barkácsoltak egy "önvezető autót" - egy kiszuperált régi szedánba építettek be egy szerkezetet, amely képes egyenesen haladni az autóval. Ezt követően a tesztautót először egy majd több roncs felé irányították, az elkerülhetetlen ütközést pedig az utastérben elhelyezett kamerával rögzítették. Eközben az egyik ülés fejtámlájához erősítették az iPhone 14-et, majd az ütközést követően gyorsan megnézték, hogyan reagál a telefon a balesetre.

Mint látható, a készülék pár másodperces késlekedéssel ugyan, de elindítja a Crash Detection funkciót és jelzi is, hogy rövidesen kihívja a mentőket. A tesztelők természetesen nem éltek a lehetőséggel, de megnyugtatónak tűnik, hogy az okostelefon ilyen esetben képes helyettesíteni az első helyszínre érkező autóst vagy gyalogost, aki képes értesíteni a hatóságokat. Aki nem kíváncsi a felvezetésre, csak az eredményre, egyből tekerjen 3:57-ig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)