Hirdetés

Kormányra szerelhető „fidget spinnert” fejlesztettek - meg ne vedd!

|

Az unaloműzőnek szánt fura eszközzel bárki balesetveszélyes helyzetbe manőverezheti magát.

Hirdetés

Vicces helyek a közösségi adománygyűjtő oldalak, ahol bárki kedvére indíthat gyűjtést, hogy legújabb ötletéhez anyagi támogatást szerezzen. Az itt feltűnő tárgyak, szolgáltatások egy része természetesen valóban hasznos, hiánypótló megoldásokat hoz, időnként azonban olyan hajmeresztő dolgok is felkerülnek az Indiegogo vagy, mint jelen esetben, a Kickstarter felületére, ami mellett nehéz elmenni szó nélkül.

Ilyen a kormányra szerelhető "fidget spinner" is: az unalom elűzését szolgáló játékok 2017-ben szakították át a világ kollektív ingerküszöbét, akkortájt bármelyik szülő óriási piros pontokat zsebelhetett be otthon, ha hazaállított egy műanyag pörgettyűvel, kattogó, klikkelő gombokkal ellátott matatókockával vagy a buborékfólia nyomkodását idéző kis lapkával, amelyen négy kapcsolót lehet a világ végezetéig nyomogatni.

A Kickstarteren megjelent eszközt csak a megfelelő magyar kifejezés hiánya miatt neveztük figdet spinnernek, hiszen forgó alkatrésze nincsen. Valójában két, a kormányra húzható műanyag héjról van szó, amelyen a fent leírtakhoz hasonlóan nyomkodható, kattintgatható gombokat helyeztek el. A tervezők az oldalra felkerült leírás szerint a dugóban unatkozó sofőröknek szerettek volna olyan eszközt gyártani, amelynek segítségével kissé színesebbé tehetik a csúcsforgalomban ácsorgás unalmas perceit. Mint írják, szerintük ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy az autóvezetők éberek maradjanak és jobban tudjanak figyelni a közúti veszélyekre.

Hirdetés

Bár az elképzelés nemes, a valóságban viszont a kormányon elhelyezett extra gombok nyomogatása a kitűzött céllal ellentétes eredményt ér el. Az autóvezetés során ugyanis akár egy töredékmásodpercnyi kihagyás is dönthet aközött, hogy valaki épségben hazaér, vagy jobb esetben egy árokban, rosszabb esetben kórházban vagy temetőben köt ki - a forgalom többi résztvevőjéről nem is beszélve.

Már az is komolyan el tudja vonni a figyelmet a biztonságos autóvezetéstől, ha - egyébként a szabályoknak megfelelően - kihangosított telefonon beszélgetünk valakivel menet közben

- figyelmeztetett Albert Péter, a vezetéstechnikai képzéseket nyújtó SPEEDWORLD oktatási vezetője, akivel a Zöld Pálya olvasói is többször találkozhattak már videóinkban.

Vezetés közben elég egy fél másodpercre kihagyni és máris kész a baj (Fotó: ashevillenc.gov)
Vezetés közben elég egy fél másodpercre kihagyni és máris kész a baj (Fotó: ashevillenc.gov)

Természetesen, a dugóban ácsorogva senkinek nem történik baja pár gomb nyomkodásától, de ha valaki megsozkja, hogy ott vannak a keze ügyében az alapvetően szórakozásra kitalált felületek, előbb-utóbb akkor is ezekkel fog játszani, ha nem a lépésben haladó forgalomban gurul, hanem nagyobb sebességgel, akár autóúton, akár autópályán halad. Mivel egy autó már a városban szabályos, 50 km/h sebességnél is másodpercenként is közel 14 métert tesz meg - ez nagyjából egy városi busz hossza - nem nehéz belátni, hogy milyen veszélyeket hordoz, ha valakinek ennél nagyobb sebességnél akár csak fél másodpercre kihagy a figyelme, mert épp a gombok nyomkodásába feledkezett.

Felmerül a kérdés, hogy mi ebben olyan veszélyes, amikor az autók kormányán eleve ott van jó néhány gomb, amelyekkel az autó különböző funkcióit vezéreljük. Ráadásul, ahogy azt egy svéd autós lap tesztje igazolta, a fizikai gombok eleve biztonságosabbak, mint a különféle érintőképernyős megoldások - vagy épp a Volkswagen autóiból rövidesen eltűnő kapacitív érintőkapcsolók.

Míg azonban ezeket a gombokat funkciójuknak megfelelően használjuk és legfeljebb egy-két alkalommal nyomjuk meg, a kattogtatható műgombokkal szinte folyamatosan megosztjuk a figyelmünket a vezetés és az unaloműzés között. Autóvezetés közben koncentráljunk a biztonságos közlekedésre, és lehetőleg ne játékok nyomogatásával töltsük az időt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)