Hirdetés

Kormányt vált a Volkswagen

|

A német gyártó felismerte, hogy ami nem működik, azt nem kell erőltetni.

Hirdetés

A modern autókba sok érdekes, izgalmas és általában hasznos fejlesztés kerül, néha azonban a mérnökök ezt-azt hajlamosak túlgondolni. Emiatt fordulhatott elő, hogy az elmúlt 5-10 évben szinte minden autóba került legalább egy, ha nem több érintőképernyő, amelyek fontos funkciókat emeltek a műszerfal fizikai valóságából a digitális térbe.

Ha egy ilyen rendszer jól van megtervezve, semmi gond nincs vele, azonban a mostani tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintőképernyős megoldás nem feltétlenül jelent jobb megoldást a hagyományos, fizikai gomboknál. Egy svéd autós lap még idén nyáron 11 új autónál vizsgálta meg, hogy mennyi időbe telik a sofőrnek bizonyos feladatok végrehajtása az érintőképernyőkön keresztül, kontrollként pedig egy 17 éves, mindenféle digitális megoldást nélkülöző autónál is megnézték ugyanazt. Az eredmény tanulságos: az érintőképernyős változatok mind egy szálig elvéreztek a régi autóval szemben.

A Volkswagen kapacitív kapcsolószigete a kormányon - ötletnek jó volt, a gyakorlatban viszont használhatatlan (Fotó: Volkswagen)
A Volkswagen kapacitív kapcsolószigete a kormányon - ötletnek jó volt, a gyakorlatban viszont használhatatlan (Fotó: Volkswagen)

Az autógyártók ugyanakkor nem csak az érintőképernyőkkel próbálnak varázsolni: több márkánál is megjelentek az olyan kormányok, amelyeken a sofőr hüvelykujjához pozicionált gombszigeteket fizikai kapcsolók helyett kapacitív, azaz érintőgombokkal, felületekkel látták el. Ki tudja, milyen ötlettől vezérelve, hiszen az autók kormányán ritkán van annyi hely, hogy a viszonylag érzékeny érintőgombokat megfelelő méretűre tudják szabni, így viszont jelentősen nehezebbé válik a használatuk, mivel a sofőr az ujjbegyével nem biztos, hogy elsőre eltalálja a megfelelő régiót, például a hangerő csökkentéséhez, vagy a tempomat bekapcsolásához.

Hirdetés

Ezen a ponton pedig az új fejlesztés kényelmes újdonság helyett egyből baleseti veszélyforrássá válhat, hiszen a sofőrnek le kell vennie a szemét az útról és a kormányt bámulva meg kell találnia azt a parányi területet, amelyet megnyomva működésbe hozhatja a kívánt funkciót.

Ilyen kapcsolókkal látták el többek között a Volkswagen autóit, a 2019-ben megjelent 8-as Golftól kezdve, a márka elektromos kisbuszáig, a Volkswagen ID. Buzz-ig, de hasonló található például az általunk is tesztelt Mercedes EQS elektromos limuzinban is, azt sem lehet normálisan használni.

Az Ars Technica szúrta ki, hogy a Volkswagen Csoport nemrég fontos változtatásra szánta el magát: Thomas Schäfer, a Volkswagen személyautóit fejlesztő üzletágának első embere nemrég egy LinkedIn-posztban jelentette be, hogy a vásárlók szavát meghallva elköszönnek a kapacitív kapcsolós kormányoktól és visszahozzák a fizikai gombokat. Schäfer a posztjában emelett elárulta, hogy 2026-ig minden releváns szegmensben piacra dobnak legalább egy elektromos modellt, összesen tízet, de tovább erősítik a digitális vásárlói élményt is - ez már lehet, hogy összefügg azzal, hogy a német gyártó néhány hete bejelentette, hogy egymilliárd dollárt fordít szoftvertfejlesztésre.

Nem a Volkswagen az egyetlen, amely visszakozik a túlzott digitalizációtól: a DS vezető dizájnere nemrég egyenesen úgy fogalmazott, hogy az összes érintőképernyőnek el kellene tűnnie az autók belsejéből.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)