Hirdetés

Holland fesztiválon debütál a világ legnagyobb napelemes parkolója

|

A gigantikus létesítmény annyi energiát termel, hogy 100 hasonló fesztivált tudna ellátni.

Hirdetés

Épp tegnap írtunk az Európai Unió egyik legújabb kezdeményezéséről, amely 2025-re minden új épület tetejére napelemeket vizionál. Hollandiában viszont már ott tartanak, hogy egy háromnapos fesztiválra is olyan parkolót húztak fel, ami a párját ritkítja. A Euronews számolt be róla, hogy az Amszterdamtól 68 kilométerre keletre fekvő Biddinghuizenben augusztus 19-21 között zajló Lowlands Festival szervezői megépítették a világ legnagyobb napelemes parkolóját.

A több mint ötvenezer látogatót vonzó rendezvényt szeretnék a lehető leginkább környezetkímélő módon megtartani, ennek részeként épült meg az impozáns parkoló, amely jelenleg egy picit talán nagyobb érdeklődésre tart számot, mint maga a fesztivál.

A napelemes gigaparkoló látványterve - 100 fesztivált tudna ellátni energiával (Fotó: Lowlands.nl)
A napelemes gigaparkoló látványterve - 100 fesztivált tudna ellátni energiával (Fotó: Lowlands.nl)

A napelemes gigaparkoló látványterve - 100 fesztivált tudna ellátni energiával (Fotó: Lowlands.nl)

Ez nem meglepő ugyanis valóban elképesztő technológiai fejlesztésről van szó: a 350 000 négyzetméteres parkolóba 15 000 autó fér el, a kocsibeállókat pedig összesen 90 000 napelem-panellel fedték le.

Hirdetés

A rendszer teljes kapacitása a 35 megawattos csúcsot is eléri, amely akár tízezer háztartást - vagy száz hasonló méretű fesztivált - tud ellátni tiszta megújuló energiával. A parkolót tervező és építő Solarfields szakemberei szerint ez éves szinten 35 ezer megawattórát jelent.

A háromnapos Lowlands Festival 50 ezer látogatót vár (Fotó: Lowlands.nl)
A háromnapos Lowlands Festival 50 ezer látogatót vár (Fotó: Lowlands.nl)

A háromnapos Lowlands Festivalra több mint ötvenezer látogatót várnak (Fotó: Lowlands.nl)

A fesztivál szervezői már évek óta dolgoznak rajta, hogy klímatudatosabbá tegyék a rendezvényt, a háromnapos óriásbuli során uganis körülbelül háromszázezer kilowattórányi áramot használnak fel, ezek java azonban egyelőre még fosszilis tüzelőanyagokból származik.

Érdekesség, hogy a parkolót fényáteresztő napelem-panelekkel fedték le, ami lehetővé teszi, hogy a talajról visszaverődő fényt is energiatermelésre fordítsák, emellett az ottani fű sem pusztul ki a fesztivál ideje alatt, mivel így éltető fényhez jut.

Az így megtermelt tiszta energiának bizonyára sok holland villanyautós is örül: az európai töltőhálózatról a közelmúltban készült jelentés ugyanis rámutatott, hogy a legtöbb töltő Németország és Hollandia területén található, az elektromos autók ottani népszerűsége miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)