Hirdetés

Minden új épületre napelemet tenne az EU

|

Az unió nagyszabású napenergia-programjával küzdene az energiafüggetlenségért.

Hirdetés

A napenergia megbízhatóságához ma már nem férhet kétség, nem véletlen, hogy az Európai Bizottság nemrég nekiállt tervet kovácsolni arról, hogy a kontinens miként szabadulhatna meg az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól - írja a Euronews.

A terv hírét a Reuters szivárogtatta ki, amelynek munkatársa látta az egyelőre még csak piszkozat formájában létező dokumentumot.

Az Európai Unió területén egyelőre nagyon pici a napenergia aránya (Fotó: Unsplash/Marcel Strauß)
Az Európai Unió területén egyelőre nagyon pici a napenergia aránya (Fotó: Unsplash/Marcel Strauß)

Az Európai Unió területén egyelőre nagyon pici a napenergia aránya (Fotó: Unsplash/Marcel Strauß)

A napenergiával termelt áram és hő kulcsfontosságú ahhoz, hogy az Európai Unió függetlenné tudjon válni az orosz földgáztól

- írja az Európai Bizottság a tervezetről, amelyet várhatóan jövő héten publikálnak majd.

Hirdetés

Brüsszel szeretné meghirdetni az European Solar Rooftops Initiative nevű projektet, amelynek segítségével jelentősen lehetne csökkenteni a földgáz-alapú fűtés és energiaellátás mértékét az unióban.

Az elmúlt évtizedben a napenergia költségei több mint 80 százalékkal csökkentek, a technológia azonban még 2020-ban is csupán az Európai Unió áramellátásának 5 százalékát tette ki

- mutat rá a Bizottság a dokumentumban.

A kezdeményezés értelmében a tagállamok kormányainak már idén cselekednie kellene: a háztetőkre szerelt napelemek engedélyeztetési idejét három hónapban maximálnák. A Bizottság reményei szerint ez arra sarkallná a tagországokat, hogy a panelek telepítését támogató programokra használják az uniós pénzeket.

Emellett, azt szeretnék elérni, hogy 2025-re minden középületen napelemek működjenek.

Egy másik uniós kezdeményezés pedig a kormányokat és olyan szakembereket kötne össze, akik a napenergia-szektorban dolgozóknak nyújtanának továbbképzéseket. Az EU Solar Industry Alliance nevű szakmai szövetség pedig további napelemek gyártását támogatná befektetésekkel. A kontinensen jelenleg 14 jelentősebb projektet készítenek elő, amelyek különféle napenergiával kapcsolatos eszközöket gyártanának, ezek közül azonban többnek komoly, eurómilliárdokban mérhető finanszírozásra lenne szüksége.

Lapostetősök előnyben, de azért a "hagyományos" háztetőkre is kerülhetnek napelemek (Fotó: Unsplash/Insung Yoon)
Lapostetősök előnyben, de azért a "hagyományos" háztetőkre is kerülhetnek napelemek (Fotó: Unsplash/Insung Yoon)

Lapostetősök előnyben, de azért a "hagyományos" háztetőkre is kerülhetnek napelemek
(Fotó: Unsplash/Insung Yoon)

Az unióban használt napelem-panelek 75 százaléka 2020-ig kínai import volt, az EU ezen is szeretne változtatni saját gyártókapacitás megteremtésével.

Michael Bloss német EP-képviselő szerint Brüsszel akkor járna el helyesen, ha jogi eszközökkel érné el, hogy minden új építésű, illetve minden lapostetős épületre napelemek kerülnének Európa-szerte. Ebben lehet, hogy szerephez jutnak a legókockákhoz hasonló napelemes rendszerek is, amelyek az energiatárolás problémáját is megoldanák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)