Hirdetés

Ebben a városban már kötelező lesz napelemet tenni az új épületekre

|

A szabályozás 2025 áprilisától lép életbe.

Hirdetés

Miközben Magyarországon szigorítják a napelemek telepítési feltételeit, ráadásul a tavaly meghirdetett pályázatok ügye sem áll túl jól, Tokióban a városvezetés megszavazta, hogy a nagy ingatlanfejlesztők jövőbeni projektjeinek szolgálnia kell a megújuló energia terjedését - írja az Electrek.

A lap információi szerint ugyanis a japán fővárosban 2025 áprilisától épülő lakóingatlanokra kötelező jelleggel napelemeket kell majd szerelni. Ez nagyjából 50 jelentősebb építőipari céget érint, amelyek a 2000 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanokat a jövőben kötelesek lesznek ellátni a méretnek megfelelő napelemes kapacitással. A szabályozás azokra is vonatkozik, akik magáncélra építtetnek 2000 négyzetméternél nagyobb lakóépületet.

Képünk illusztráció (Fotó: america.gov)
Képünk illusztráció (Fotó: america.gov)

A tokiói városvezetés számításai szerint a 4 kilowattos panelek jelenleg körülbelül 7200 dolláros (bő 2,7 millió forintos) telepítési költségei nagyjából tíz év alatt térülnek meg, ez azonban hat évre csökkenthető az állami támogatások segítségével. A támogatást az ingatlanokat értékesítő cégek kaphatják, hogy ezzel csökkentsék a lakásvásárlók terheit.

Hirdetés

Koike Juriko, Tokió kormányzója szerint jelenleg cuspán a nagyváros épületeinek nagyjából 4 százaléka alkalmas a napelemek felszerelésére, a város vezetése ezen szeretne változtatni. Tokiónak komoly klímacéljai vannak: a 14 millió lakosú metropolisz 2030-ra szeretné megfelezni a 2000-ben mért emissziók szintjét.

A főváros mellett a japán kormánynak is komoly tervei vannak: a megújuló energiaforrások jelenlegi 22-24 százazlékos részarányát 2030-ra 36-38 százalékra szeretnék növelni, azonban a jelenlegi előrejelzések szerint nagyjából 34,6 százalékot tudnak majd elérni.

A szigetország 2020-ban av ilág ötötdik legnagyobb szén-dioxid kibocsátója volt, az ország 2050-re szeretne teljesen klímasemlegessé válni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)