Hirdetés

Mégis villanyosítja legendás kupéját a Porsche?

|

A főnök tagad, de a cégtől ennek ellentmondó információk szivárogtak ki.

Hirdetés

A Porsche komolyan veszi a fenntartható jövőt: a német cég nemrég felvásárolta a Greyp elektromos bicikliket gyártó céget (amit egyébként a horvát elektromos szuperautót fejlesztő Mate Rimac alapított), de érdekeltek a karbonsemleges okosotthonokban és természetesen az elektromos autózásban is, ugyanis nemrég jelentették be, hogy a Tesla után második gyártóként saját töltőhálózatot is építenek. A német prémium márka autói között már ma is találunk elektromos hajtású változatokat, egy modell azonban egészen eddig tabunak számított ezen a téren.

Ez a Porsche 911.

A nagybetűs Porsche, amiről mindenkinek a gyorsaság jut eszébe. Ez egyébként a világ egyik legrégebb óta folyamatosan gyártott modellje, az első generáció ugyanis 1964-ben jelent meg. A cég már korábban jelezte, hogy a 911 lesz az, amiből soha nem készül majd elektromos változat. Olyannyira, hogy még a szintetikus üzemanyag felhasználásának a lehetőségét is megvizsgálták, csak az úton lehessen tartani a robbanómotoros sportkupét.

A Porsche 911 1964 óta dobogtatja meg az autórajongók szívét (Fotó: Porsche)
A Porsche 911 1964 óta dobogtatja meg az autórajongók szívét (Fotó: Porsche)

A Porsche 911 1964 óta dobogtatja meg az autórajongók szívét (Fotó: Porsche)

Most az Electrek szúrta ki, hogy a német Manager Magazin cikkében ennek ellentmondó információk láttak napvilágot. Sőt, nem is egyszerűen arról van sz, hogy a Porsche fejlesztené a 911-es elektromos változatát, hanem egyenesen azt írják, hogy a villanyosított sportautóba lítium-alapú szilárdtest-akkumulátor kerülhet. A lap azt is tudni véli, hogy ezt a Volkswagen (a Porsche anyacége) többségi tulajdonában álló QuantumScape szállítja majd.

Ellentmondásba keveredett a Porsche-vezér

A német lap szerint az elektromos Porsche 911 már az évtized vége előtt megjelenhet. Oliver Blume, a cég vezérigazgatója korábban kerek perec kizárta, hogy valaha készülne elektromos változat a 911-ből, igaz, ugyanő még 2018-ban úgy fogalmazott, hogy 2030-ra a cég összes modellje villanyhajtást kap. Itt kell hozzátenni, hogy Blume egészen pontosan azt mondta, hogy a 911-ből nem készül BEV (battery electric vehicle) verzió, ami azért egy kis helyet hagy az értelmezésnek, ha valóban szilárdtest-akkumulátorral szerelnék fel a leendő modellt.

A Porsche Vision Gran Turismo sajnos csak virtuális formában létezik (Fotó: Porsche)
A Porsche Vision Gran Turismo sajnos csak virtuális formában létezik (Fotó: Porsche)

A Porsche Vision Gran Turismo sajnos csak virtuális formában létezik (Fotó: Porsche)

Persze az sem kizárható, hogy a 911-ből elsőként egy hibrid változat készül, ami, figyelembe véve a szilárdtest-akkumulátorról szóló pletykát, logikusnak tűnik: a technológiában szintén érdekelt Toyota 2025-re ígéri saját hasonló fejlesztésű autóját, ami szintén hibrid lesz majd. Vagyis, elképzelhető, hogy Blume úgy értette, a 911-esből nem készül olyan elektromos változat, amit még a "régi" akkumulátor-technológiával szerelnek fel.

Mi csak egyet kérünk: ha lehet, a Porsche Vision Gran Turismo-ból is készüljön valódi változat. Ezt a modellt ugyanis a Gran Turismo 7 videojátékhoz tervezték, amelyhez kapcsolódóan testvéroldalunkon, a Bronsonon épp nyereményjáték fut, érdemes lecsekkolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)