Hirdetés

Autóval olcsóbban: hogyan spóroljunk?

|

Nem csak a rezsiszámla vagy a heti nagybevásárlás során kell egyre inkább odafigyelni a költésünkre.

Hirdetés

Az extrém áremelkedés senkit sem kímél, valamilyen formában mára már mindenki találkozhatott vele. Nem csak az áruházok polcai előtt állva kell egyre jobban számolgatnunk a nullákat, de az élet minden területén érdemes óvatosabban kezelni kiadásainkat. Nincs ez másként akkor sem, ha utazásra adjuk a fejünket. Kérdés ilyenkor, hogy mikor éri meg autóval közlekedni, és hol jön el az a pont, ahol mérlegelni kell a kocsi mellőzését.

Vannak olyan helyzetek, amikor egyéb alternatíva hiányában elkerülhetetlen, hogy négy keréken keljünk útra, azonban érdemes ilyenkor is számításba venni a pénztárcakímélő megoldásokat. A jól bevált, praktikus trükkök mellett új módszerekkel is célszerű kísérletezni és akár a telekocsizást is figyelembe venni.

Az okos vezetés nem csak életet, pénzt is menthet

Akik gyakran koptatják az országutakat, már jól tudják, hogy a körültekintő vezetés nem csak biztonságos, de takarékos is lehet. Minél kevesebb hirtelen gázadással, egyenletes sebességgel és minimális fékezéssel vezetünk, annál kedvezőbb fogyasztással tudunk haladni utunkon.

A telekocsi-szolgáltatásokkal rengeteg pénzt spórolhatunk, miközben a környezetet is kíméljük (Fotó: oszkar.com)
A telekocsi-szolgáltatásokkal rengeteg pénzt spórolhatunk, miközben a környezetet is kíméljük (Fotó: oszkar.com)

A meggondolatlan vezetés és impulzív közúti reakciók nem csak a környezetünket veszélyeztetik, de a benzinköltséget is a magasba emelik. Itt is érdemes megemlíteni a fenntarthatósági szempontokat, ugyanis a gáz és fék gyakori használata meglehetősen szennyezi a környezetet.

Hirdetés

Le a plusz súllyal!

Íratlan szabály, hogy minél kevesebb a plusz súly, annál jobban fogyaszt az autó. Persze itt nem az utasokra kell gondolni, ugyanis ők nélkülözhetetlen elemei az utazásnak. Az olyan nehezékek mennyiségét érdemes átgondolni indulás előtt, mint az ülések alatt lapuló plédek, rég eltűnt gyerekjátékok, dobozok, vagy akár azok a rég nem használt szerszámok, amik gyakran évekig a csomagtartóban hevernek. A tetőcsomagtartó, valamint a kerékpártartó is növeli a légellenállást és ezzel együtt a fogyasztást is, így ezek használata szintén megdobhatja benzinkúti számlánkat.

Megfelelő gumikkal a megfelelő fogyasztásért

A szükségtelen plusz súlyok eltávolításán túl legalább olyan fontos a megfelelő gumiabroncsok használata is. A levegőnyomást ideális esetben hetente egyszer legalább ellenőrizni kellene és beállítani az előre meghatározott nyomásértékre. Ugyanilyen fontos a téli és nyári időjárásnak megfelelő abroncs használata, hiszen a jármű fékezhetőségét, menetstabilitását, de még a benzinfogyasztást is befolyásolja.

Ha megosztjuk az autónkat, megoszthatjuk a költségeket is

Sokan találkozhattak már a telekocsizás fogalmával, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban. Ez olyan települések között is utazási alternatívát kínálhat, ahol a tömegközlekedés még gyerekcipőben jár. Utasként nem csak rugalmasan és kényelmesen tudunk eljutni célállomásunkra, de sokkal többet is meg tudunk spórolni ezzel a módszerrel, mint a saját autó használatával.

A közös utazás költségkímélő megoldás lehet azoknak is, akik nem tudják a garázsban hagyni járművüket, hiszen minél több utas osztozik az üzemanyagköltségen, annál kisebb tétel hárul az autósra. A Budapest és Nyíregyháza közötti 235 kilométeres távolság 9 literes átlag fogyasztással számolva 10 150 forintba kerül, míg telekocsival ez az utazás a negyedére csökken, 2535 forintra jön ki a sofőrnek. Az anyagi előnyök mellett érdemes kiemelni a telekocsi környezetkímélő hatásait is. Autósként akár a volán mögött, akár egy másik sofőr hátsó ülésén ülünk, jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és a közlekedésünk károsanyag-kibocsátását az egyedüli autózáshoz képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)