Hirdetés

A házi napelem után itt a házi szélturbina

|

A technológiát fejlesztő egyik cég szerint olcsóbb és hatékonyabb, mint a napelemek.

Hirdetés

Bár a nap-, és a szélenergia egyaránt megbízható energiaforrásnak számít, a lakossági használatra eddig főleg az előbbit alkalmazták - már persze a világnak azon szerencsés részein, ahol a kormány nem állítja le az épp folyamatban lévő napelemes lakossági pályázatokat.

Az otthoni napelemek használatának persze megvan az oka: a lapos paneleket viszonylag könnyű utólag is felszerelni a házak tetejére, így a korábban épült otthonok is korszerűsíthetőek ezen a módon, míg a szélenergia esetén eddig bonyolult és általában a lakókörnyezettel nehezen összeegyeztethető eszközökre van szükség.

A tetőre telepíthető szélerőmű hatékonyabb a napelemeknél (Fotó: Aeromine Technologies)
A tetőre telepíthető szélerőmű hatékonyabb a napelemeknél (Fotó: Aeromine Technologies)

Ez azonban megváltozhat, köszönhetően az olyan fejlesztéseknek, mint például az Aeromine Technológies által fejlesztett, úgynevezett penge vagy rotor nélküli (bladeless), kisméretű szélerőművek. A cég szerint ugyanis egyetlen ilyen egység ugyanannyi energiát képes megtermelni, mint 16 napelem-panel - írja az Electrek.

Hirdetés

A cég által mozgásmentesnek is nevezett rendszer képességeit a Sandia National Laboratories és a Texas Tech University szakértői hitelesítették, aminek köszönhetően az Aeromine Technologies elmondhatja a fejlesztéséről, hogy fajlagosan 50 százalékkal több energiát termel, mintha ugyanannyi pénzből napelemet telepítenénk a ház tetejére.

A technológiánk hasonlóan működik, mint a versenyautók légterelői, ezek segítségével vagyunk képesek befogni és felerősíteni a levegő áramlását az épületek körül. További előnye, hogy csupán a tetőre telepített napelemek területének 10 százalékára van szükség a kiépítéshez. Az Aeromine energiatermelő egysége így csendesen és tartósan, bármilyen időjárás során képes energiát termelni

- írja a házi használatra szánt szélturbináról az Aeromine.

Az egység már korábban telepített napelemekkel is kombinálható, így ráadásul a cég szerint az energiatárolás költségein is lehet spórolni, mert a kettős rendszer szinte folyamatosan képes energiát termelni.

Bár az Aeromine Technologies első sorban kereskedelmi szereplőknek kínálja a termékeit, azaz a megjelenésük leginkább irodaházak, plázák, gyárépületek tetején valószínű, a hasonló, kisméretű szélturbinák előbb-utóbb bizonyosan megjelennek majd a lakóépületek környékén is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)