Hirdetés

Teherhajó ütközött az óriási tengeri szélturbinának

|

A baleset csúnya nyomokat hagyott a hajón - a szélturbinát kevésbé viselte meg.

Hirdetés

A tengeri balesetek történetében világelsőnek számít az az antiguai zászló alatt közlekedő teherhajó, amely furcsa körülmények között ütközött neki az Északi-tengeren található, 330 megawattos Gode Wind 1 szélfarm egyik turbinájának.

Az eset még áprilisban történt, az ütközés amiatt következett be, hogy a hajót robotpilóta vezette, amely több kilométerrel letért az eredetileg kijelölt útról.

A Gode 1 szélfarm, és egy, a balesetben nem érintett hajó
A Gode 1 szélfarm, és egy, a balesetben nem érintett hajó

A német partoktól 45 kilométerre fekvő tengeri szélfarmot a dán Ørsted üzemelteti. A cég beszámolója szerint a hajó csak rövid időre tért be a szélfarm területére, az ütközést - amely 3x5 méteres lyukat vágott a Petra L nevű hajó jobb oldalára - azonban a Gode 1 szenzorai nem érzékelték, igaz, a szélfarm incidenskezelő rendszere regisztrálta az esetet.

Hirdetés

A szélturbinában tehát nem tett komolyabb kárt az incidens, amit jól mutat az is, hogy az ütközés után 24 órával már újra üzembe is állították, miután rövid időre lekapcsolták, hogy megvizsgálják a baleset következményeit.

A hajó Lengyelországból tartott Belgiumba, 1500 tonnányi gabonávasl a fedélzetén, amikor a baleset április 24-én, a koraesti órákban bekövetkezett. A német vízirendészet információi szerint a hajóba behatolt a víz, ennek ellenére folytatni tudta az útját. A balesetben szerencsésen nem sérült meg senki.

Ennek ellenére a német hatóságok vizusgálják az esetet, mivel a teherhajó nem vette fel a kapcsolatot a parti őrséggel és

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)