Hirdetés

Tengeri só válthatja a lítiumot az akkumulátorokban

|

Több előnye is van a ritka fémmel szemben.

Hirdetés

Nem csak az elektromos autók, hanem az összes, hordozható, kis méretű elektronikai eszköz akkumulátora is tartalmaz lítiumot. Ez problémás, mert a lítium előállítása jelenleg komoly környezeti terheléssel jár, nem véletlen, hogy rohamtempóban keresik azt a megoldást, amivel kiváltható lehet az alkalmazása.

Most azonban egy tudományos áttörésnek köszönhetően minden korábbinál környezetkímélőbb energiatároló megoldás jöhet létre - írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint a University of Sydney kutatói fejlesztettek ki egy úgynevezett nátrium-kén (NaS) akkumulátort, amely ráadásul lényegesen olcsóbban előállítható, mint a ritka fémeket tartalmazó aksik.

A tengerek, óceánok vízében a környezetbarát akkumulátor mindkét fontos alapanyaga nagy mennyiségben rendelkezésre áll (Fotó: Unsplash/Kris-Mikael Krister)
A tengerek, óceánok vízében a környezetbarát akkumulátor mindkét fontos alapanyaga nagy mennyiségben rendelkezésre áll (Fotó: Unsplash/Kris-Mikael Krister)

A nátrium-kén akkumulátorok alapanyagai nagy mennyiségben és olcsón elérhetőek, például tengervíz lepárlásával mindkét elem könnyedén előállítható. Attól sem kell tartani, hogy kifogynánk belőle, ugyanis a kén a negyedik leggyakoribb elem, ami a tengerek és óceánok vizében megtalálható. Az így készülő energiatárolóknak pedig más előnye is van.

A kén-akkumulátorunkkal drámaian csökkenthetőek a költségek, miközben négyszer annyi energiát képesek tárolni, mint a lítium-alapú változatok. Ez komoly áttörés a megújuló energia fejlesztését tekintve, amelynek eddig rendkívül magasak voltak a belépési költségei

- mutatott rá dr. Shenlong Zhao, a University of Sydney vezető kutatója.

Hirdetés

A megújuló energiahordozók hatékony felhasználásához elengedhetetlen a megbízható energiatárolási technológia, azonban a legtöbb mostani technológia a lítium mellett olyan anyagokat is igényel, mint a grafit és a kobalt. Az Európai Unió klímacéljainak eléréséhez a számítások szerint 2030-ra a most felhasznált mennyiség 18-szorosára, 2050-re pedig 60-szorosára lenne szükség. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben figyelmeztetett is, hogy a lítium és az úgynevezett ritkaföldfémek hamarosan értékesebbé válhatnak a kőolajnál és a földgáznál is.

A fent említett környezeti terhelés mellett ráadásul a hasonló alapanyagok kitermelése rendkívül költséges is, így a tengeri sóból kinyert anyagokból készülő akkumulátorok komoly megtakarítást is jelentenek.

Az úgynevezett olvadt só akkumulátorok techonlógiája nem újdonság, már legalább 50 éve kifejlesztették az első darabokat, eddig azonban nem bizonyultak túl hatékonynak. Az ausztrál egyetem kutatóinak azonban most sikerült jelentősen javítani a kén reakciókészségén, ami lényeges szempont az energiatároló kapacitást tekintve. Az újonnan kifejlesztett akkumulátornak azonban a kutatók szerint jelentősen nagyobb a kapacitása, ráadásul szobahőmérsékleten is "ultra hosszú" ideig képes tárolni az energiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)