Hirdetés

Kitiltották a Teslákat a tengerparti üdülőhelyről

|

Nem először keltenek aggályokat a Teslák beépített kamerái.

Hirdetés

A Tesla modelljeiben - a modern vezetőtámogató rendszerekkel felszerelt autókhoz hasonlóan - több kamera is található. Ezek egy részét a sokáig számos problémával küzdő önvezető rendszer, egy részét pedig a Sentry nevű biztonsági funkció használja, de a Teslákba kerül úgynevezett dashcam, azaz a műszerfalba épített menetrögzítő kamera is. A kamerák adatait ráadásul az autók az interneten keresztül a Tesla felhőjébe töltik fel, és bár a felhasználói szerződésekben bizonyára szerepel, hogy a tulajdonos hozzájárul adatai kezeléséhez, az jóval bonyolultabb kérdés, hogy mi a helyzet az autók kamerái által rögzített emberek adatainak védelmével.

Az InsideEVs számolt be róla, hogy az állampolgárait különféle eszközökkel megfigyelő Kínában is okozott már problémát  Teslák megjelenése. A kínai vezetés már tavaly kifejezte aggályait, hogy egy kamerákkal gazdagon felszerelt, amerikai gyártmányú autó esetleg behajthat egy katonai bázisra vagy más, szigorúan őrzött létesítménybe, amelyről felvételeket készíthet.

A Tesla akár álló helyzetben is képes rögzíteni a körülötte zajló eseményeket (Fotó: Tesla)
A Tesla akár álló helyzetben is képes rögzíteni a körülötte zajló eseményeket (Fotó: Tesla)

A Tesla akár álló helyzetben is képes rögzíteni a körülötte zajló eseményeket (Fotó: Tesla)

Több mint egy év is eltelt már zóta, az ügynek azonban nem lett folytatása, mivel a cég és a kínai kormány képviselői egyeszséget kötöttek a technológia alkalmazásával kapcsolatban - erről árulkodik az a tény is, hogy a Tesla az első autógyártó, amelynek saját tulajdonú gyára lehet Kínában. Korábban ugyanis más autógyártókat arra kötelezték, hogy egy helyi céggel társulva, közös vállalkozásként működtessék az üzemeiket.

Hirdetés

Az InsideEVs értesülései szerint ugyanis Elon Musk azzal simította el az ügyet, hogy biztosította róla a kínai kormányt: autói nem kémkednek senki után, illetve, hogy a Kínában használt autók felvételeit egy kifejezetten erre a célra beüzemelt, kínai adatközpontban tárolják majd, azokat nem továbbítják az USA területére. 

Ennek ellenére most egy Pekinghez közeli üdülőváros, Beidaihe vezetése határozott úgy, hogy nyár végéig egyszerűen megtiltja, hogy a Tesla-tulajdonosok behajtsanak a településre, mert attól tartanak, hogy az Elon Musk nevével fémjelzett autókat egyesek kémkedésre használhatják. A város parti részein ugyanis minden évben nyári partit tart a kínai kommunista párt vezetősége, akiket bizonyára zavarna, az amerikai gyökerű, videofelvételek készítésére képes autók jelenléte.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)