Hirdetés

Elon Musk felfedte a Tesla biztonsági öveinek titkát

|

A cég mert hazardírozni és egyelőre úgy tűnik, jó döntést hoztak.

Hirdetés

Még februárban számoltunk be róla, hogy a Volkswagen vezérigazgatója finoman beszólt Elon Musknak, amiért a Tesla autóiban nem használ LiDAR-technológiát, sem radarokat, a tájékozódáshoz és manőverezéshez. Erre a célra kizárólag a kocsiba épített kamerák képeit használják fel, a VW első embere azonban ezt nem tartja kellően biztonságosnak. Eközben Kína egyik elegáns üdülőhelyéről éppen a kamerák miatt tiltották ki a Tesla-modelleket.

Mostanra azonban kiderült, hogy a kamerák használatán alapuló Tesla Vision megoldás, úgy tűnik, beváltja a hozzáfűzött reményeket - írja az InsideEVs. Sőt, mint nemrég kiderült, a rendszer nem csak az önvezetéshez, illetve a sofőr támogatásához használja a kamerákat, hanem a biztonság fokozása érdekében is.

A Tesla Vision a biztonsági öveket is megfeszíti ütközés előtt (Fotó: Unsplash/Remy Lovesy)
A Tesla Vision a biztonsági öveket is megfeszíti ütközés előtt (Fotó: Unsplash/Remy Lovesy)

A Tesla Vision a biztonsági öveket is megfeszíti ütközés előtt (Fotó: Unsplash/Remy Lovesy)

Elon Musk a napokban egyeztetett a Tesla befektetőivel - a beszélgetés során többek között elhintette, hogy mikor érkezhet meg végre a cég sokak által várt pickupja, a Cybertruck - eközben pedig betekintést engedett a népszerű elektromos autók működésének egy eddig ismeretlen részletébe.A cégalapító ugyanis elárulta, hogy a Tesla Vision a biztonsági övek működésébe is képes beavatkozni az utasok biztonsága érdekében.

A biztonsági csapatunk kifejlesztett egy megoldást, aminek köszönhetően a biztonsági övek megfeszülnek, ha a Tesla Vision ütközés lehetőségét érzékeli. Ilyet még senki sem csinált korábban. El lehet képzelni, mi történik, egy olyan biztonsági övvel, ami csak a becsapódás pillanatában feszül meg: nagyon kevés idő marad kellően megfeszíteni az övet

- magyarázta Elon Musk.

Hirdetés

Persze, más autógyártók modelljeiben működnek hasonló megoldások, azonban kétségtelenül a Tesla az eddigi egyetlen cég, amely kizárólag a kamerák által látott kép és mesterséges intelligencia alkalmazásával oldja meg a biztonsági rendszerek működését.

Musk arra is felhívta a figyelmet, hogy az övfeszítős megoldáshoz ráadásul a Tesla-tulajdonosok egy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül (over-the-air - OTA) juthatnak hozzá, a megfelelő frissítés letöltésével.

A Tesla az első, amely csak a kamerák képe alapján működteti a biztonsági rendszereit (Fotó: Tesla)
A Tesla az első, amely csak a kamerák képe alapján működteti a biztonsági rendszereit (Fotó: Tesla)

A cégalapító szerint a Tesla Vision 100 százalékos pontossággal képes felmérni, hogy bekövetkezik-e az ütközés, így a biztonsági öveket már idő előtt meg tudja feszíteni és még a légzsákok felfúvódásának idejét is optimalizálni tudja.

A 2021. óta gyártott Tesla Model 3 és Model Y-ok esetében már elérhető a Tesla Vision és az erre alapuló Autopilot vezetőtámogató rendszer is. Az újabb, amerikai gyártmányú Model S-eknél és Model X-eknél pedig már az alapfelszereltség részét képezi ez a megoldás. Az európai tulajdonosok számára idén áprilistől elérhető a frissítés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)