Hirdetés

Ijesztő hibákat vétett az önvezető Tesla a videós teszt közben

|

Bár a sofőrnek nem kellett túl sokszor közbeavatkoznia, az eredmény így is hátborzongató.

Hirdetés

A Tesla teljesen önvezetőnek nevezett, a valóságban egyelőre inkább csak fejlett vezetőtámogató rendszernek tekinthető Full Self-Driving (FSD) módjával már számos probléma akadt. Legutóbb egy szoftverbiztonsági szakértő is elemezte az önvezető megoldást és arra jutott, hogy a Tesla autói bármikor elgázolhatnak egy gyereket, mivel a felnőtteknél alacsonyabb embereket a szoftver egyelőre nem tudja kezelni.

Most az Electrek egyik munkatársa próbálta ki, mire megy az FSD-mód az észak-karolinai Blue Ridge Mountains kanyargós hegyi útjain. Fred Lambert azt írja, néhány hónapja már elérhető Tesla Model 3 autójában az FSD-mód, ő azonban csak párszor próbálta ki, amikor kíváncsi lett, hogy bizonyos szituációkban hogyan reagál az autó.

A Tesla önvezető funkcióival egyelőre elég sok a probléma (Fotó: Tesla)
A Tesla önvezető funkcióival egyelőre elég sok a probléma (Fotó: Tesla)

A Tesla önvezető funkcióival egyelőre elég sok a probléma (Fotó: Tesla)

A férfi egyébként a hétköznapok során nem igazán használja ki a jelenleg még csak 2-es szintű önvezetéssel felérő megoldást: mivel ezen a szinten a sofőrnek még folyamatosan készen kell állnia, hogy közbeavatkozzon - sőt, a legtöbb 2-es szintű önvezetést kínáló autó nem is hagyja, hogy elengedje a kormányt - Lambert szerint így sokkal stresszesebb lenne a közlekedés, mintha hagyományos módon, saját maga vezetne.

Hirdetés

A hegyi úton azonban újra kísérletezni kezdett, mint írja, leginkább azért, mert errefelé elég egyértelmű az út vonalvezetése, nem igazán vannak kereszteződések, ráadásul az útburkolati jelek is jó minőségben fel vannak festve, így ideális tesztpályának tekinthető - különöse például a behavazott városi utcákhoz képest.

A szűk negyedórás videón egyébként kevés probléma merül fel, a Tesla az esetek nagy százalékában pontosan követi a sávot. Egy ponton az út szélén sétáló kirándulók mellett haladnak el, akiket az autó nagy ívben kikerül, ahogy egy elővigyázatos sofőr is tenné. Ez pozitívum, azonban Lambert rámutat, hogy a Tesla időnként teljesen indokolatlanul "fantomfékezést" hajt végre, olyan helyeken, ahol ezt semmi sem indokolná. Ez a videón is többször megtörténik.

Ennél azonban komolyabb gond, hogy az FSD-mód nem minden esetben választ megfelelő sebességet a kanyaroknál. Bizonyos esetekben indokolatlanul lelassít, máskor viszont a sofőr által beállított maximális sebességgel kanyarodik, ami esetenként kellemetlen erőhatásoknak teszi ki az utasókat.

A legijesztőbb azonban a videón 12:56 környékén láthaótó rész, amikor egy élesebb kanyarban a Tesla elkezdi áthágni a felezővonalat, ha pedig Lambert nem nyúl bele a kormányzásba, akár egy szakadékba is zuhanhattak volna a kocsival. A sofőrnek fékeznie is kell, hogy lelassítsa az autót és visszaterelje a megfelelő sávba. Az ijesztő esetet követően, körülbelül 13 perc és szűk 13 kilométer megtétele után abba is hagyják az FSD-mód próbálgatását.

Ahogy Lambert írja, érthetetlen, hogy miért történt az adott ponton az incidens, mivel a Tesla adatbázisa szerint az autónak pontosan kellett volna tudnia, hogy az útszakaszon milyen éles kanyarok vannak, amelyeket megfelelő sebességgel kellene bevenni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)