Hirdetés

Röhejesen túlárazott kiegészítőt kínál a Tesla az autóihoz

|

Még a mostani valutaárfolyammal számolva is nevetséges.

Hirdetés

A Tesla autóiban óriási, középre szerelt érintőképernyő fogadja az utasokat, amelyen akár filmet nézni, de videojátékokat játszani is lehet. A különféle modellekhez az okostelefonokhoz hasonlóan applikációkat lehet letölteni, ezek között játékok is találhatóak - lehet például autóversenyt játszani, úgy, hogy a digitális kisautót a Tesla kormányával irányíthatjuk.

Nemrég pedig komoly örömhírt közöltek a Tesla-rajongó gamerekkel: rövidesen elérhetővé válik a cég autóiban - egyelőre a Model S-ek és a Model X-ek fedélzetén -  a Steam játékáruház, ahonnan a legkomolyabb PC-s játékokat lehet letölteni. Ehhez pedig már nem árt a komolyabb háttértároló, ugyanis egy-egy tétel mérete akár a 100 gigabyte-ot is elérheti.

A Steam játékáruház játékait hamarosan a Tesla Model X-ek fedélzetén is lehet majd játszani (Fotó: Tesla)
A Steam játékáruház játékait hamarosan a Tesla Model X-ek fedélzetén is lehet majd játszani (Fotó: Tesla)

A Tesla járművei pedig eleve nagy mennyiségű adatot termelnek, a Sentry mode-nak nevezett készenléti állapot során, amikor az autó kamerái rögzítik, ami a külvilágban történik. Ezeket az adatokat is tárolni kell valahol, ezt a tulajdonosok eddig USB-kkel vagy külső adattárolókkal, SSD-kkel oldották meg.

Hirdetés

Az Electrek szúrta ki, hogy a Tesla webshopjában nemrég megjelent egy ehhez kapcsolódó tétel, ami az ott elérhető információk szerint jövő év februárjától válik elérhetővé. Egy 1 terabyte kapacitsú SSD-adattárolóról van szó, azonban, aki egy kicsit is jártas az informatika világában, hamar rájöhet, hogy orbitális lehúzásról van szó.

A Tesla sajátmárkás SSD-jéről ódákat zengenek az oldalon, ami alkalmas lehet a laikusok megtévesztésére - a fogyasztók megtévesztése amúgy is jól megy a cégnek, nemrég el is ítélte ket emiatt a bíróság. Az SSD-ről ugyanis azt írják, hogy "autóipari minőségű" - akármit is jelentsen ez - külső adattárolót a tartósságra tervezték, azaz arra, hogy kibírja az extrém kabinhőmérsékleteket, illetve az autó működése során előforduló vibrációkat és rázkódást.

Ez jól hangzik, hiszen nyáron egy autó belseje akár 50-60 fokig is felmelegedhet, a régebbi számítógépek winchestereiről pedig tudjuk, hogy azoknak nem tett jót a mozgatás, hiszen a nagy sebességgel pörgő mágneslemezeken csúnya sérülést tudott okozni az olvasófej, ha működés közben hozzáért.

Az SSD-k belsejében azonban egyrészt nem találunk semmiféle mozgó alkatrészt - nem véletlen, hogy a laptopok többségében ma már ilyen adattároló működik - így néhány kátyú, de még egy göröngyösebb földút sem tehet kárt az adatainkban. Ami pedig az "extrém hőmérsékletet" illeti, egy átlagos SSD-nek körülbelül 0 és 70 Celsius közötti hőmérsékletet simán ki kell bírnia, de a PCWorld stábja már 2019-ben beszámolt egy olyan változatról, ami akár a 800 fokot is kibírja, de attól sem esik kétségbe, ha konkrétan bedobják a tűzbe.

Azaz, érdemes fenntartásokkal kezelni a Tesla állításait, különösen, amikor 350 dollárt (több mint 133 ezer forintot) kérnek egy 1 terabyte-os SSD háttértárolóért. Összehasonlításként, cikkünk írásának pillanatában a legolcsóbb hasonló termékért valamivel több mint 13 ezer forintot kértek, de a legdrágább változat ára sem érte el a hatvanezer forintot.

Arról nem szól a fáma - sem a Tesla weboldala - hogy az általuk kínált SSD ennél bármivel is többet tudna, így, ha valaki szeretné a Steam játékait élvezni a Teslájában, nyugodtan spóroljon az adattároló árán és válasszon a bármelyik elektronikai áruház kínálatában található darabok közül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)