Hirdetés

Mit keres egy német rendőrségi helikopter a Tesla-töltőn?

|

A különös látvány mellé fontos üzenet is tartozik.

Hirdetés

Meghökkentő fotót posztolt Twitter-oldalára a bajor rendőrség. A képen egy rendőrségi helikopter látható, amint egy Tesla Supercharger töltőállomáson időzik - számolt be az InsideEVs. Bár a töltőre kapcsolt légi jármű fotója csupán ügyes Photoshop-munka, nem holmi fake newsról van szó, hanem a német rendőrök figyelemfelhívó kampányáról.

A bajorországi rendőrség nemrég indított küzdelmet az ICEing-nak nevezett jelenség ellen: így nevezik, amikor benzines vagy dízel autókkal elfoglalják az elektromos autóknak fenntartott töltőoszlopok melletti parkolóhelyeket. A név a belső égésű motor (internal combustion engine - ICE) angol változatából jön, ugyanis az elektromos autós töltők megjelenését követően elő-előfordul, hogy a robbanómotoros autósok a villanyautók elleni tiltakozásuk kifejezéseként blokkolják a töltőket, komoly kellemetlenséget okozva ezzel az érintett sofőröknek.

A jelenség nem németországi sajátosság, az interneten több olyan fotót is lehet találni, amelyen amerikai pickup-tulajdonosok szabályosan elbarikádozták a töltőket, nehogy a villanyautósok tölteni tudjanak.

Az elektromos autók sem parkolhatnak naphosszat a töltőnél

Bár a töltőknél általában egyértelműen jelzik - táblákkal és zöld útburkolati felfestéssel - hogy az adott helyre kizárólag elektromos - vagy plug-in hibrid - járművek parkolhatnak, a renitens autósokkal szemben - legalábbis Magyarországon - ritkán intézkednek, arról nem beszélve, hogy az elektromos autók sofőrjeinek ilyenkor nem igazán van más választása, másik töltőt kell keresniük, mivel általában nehéz megállapítani, hogy kihez tartozik a töltőt elfoglaló benzines vagy dízel autó.

Hirdetés

A villanyautókkal sem illik azonban egész napra elfoglalni a töltőt. Az etikett szerint, ha a töltés befejeződött, minél hamarabb el kell hagyni a töltőoszlopot, hogy azt mások is használhassák. Európában vannak már olyan szolgáltatók, amelyek a töltés befejeződése utáni rövid türelmi időt követően extra várakozási díjat számláznak ki azoknak az elektromos autóknak, amelyek nem hagyják el a töltőoszlopot.

A képet alaposabban szemügyre véve egyértelművé válik, hogy Photoshop-munkáról van szó (Fotó: Polizei Schwaben Nord)
A képet alaposabban szemügyre véve egyértelművé válik, hogy Photoshop-munkáról van szó (Fotó: Polizei Schwaben Nord)

A képet alaposabban szemügyre véve egyértelművé válik, hogy Photoshop-munkáról van szó (Fotó: Polizei Schwaben Nord)

A bajor rendőrök a kampánnyal arra szeretnék felhívni az autósok figyelmét, hogy rajta tartják a szemüket a helyzeten és intézkednek, ha ICEing-ot észlelnek. Az indokolatlan töltőfoglalást országonként eltérően kezelik, akad, ahol pénzbüntetés jár érte, de egyes helyeken akár az autót is elszállíthatják, ha indokolatlanul parkol a töltőnél. A berlini rendőrök már 2019-ben felfigyeltek a jelenségre, az alábbi fotón látható, ahogy elszállítanak egy, a töltőoszlopot elfoglaló benzines pickupot.

A fenti fotón, ahogy említettük is, a Tesla egyik Supercharger töltőállomásánál "parkol" a helikopter, noha Németországban a legnagyobb autógyártók - Mercedes, Volkswagen, BMW - is forgalmaznak elektromos autókat. Valószínűleg azért választották ezt a helyszínt, mert a Tesla neve sokak szemében egyet jelent az elektromos autózással. Az sem lényegtelen szempont, hogy Elon Musk cége nemrég megnyitotta a korábban csak a Teslák által használható töltőket más elektromos autók előtt is. A nyitásra azonban egyelőre csak 13 európai országban, köztük Németországban került sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)