Hirdetés

Cyberpunk „napraforgókkal” termel áramot a Toyota

|

Az intelligens napelem kialakításának az esztétikai mellett praktikus oka is van.

Hirdetés

A Toyota nyugat-virginiai gyárának látogatóit mostantól a bejárat közelében felállított, hatalmas virágok fogadják. Rövid, tömzsi szárukon nyugvó fejük szorgalmasan követi a nap útját az égbolton, hogy csillogó fekete szirmaikat lehetőleg mindig merőlegesen érjék a napsugarak.

A SmartFlower ugyanis egy olyan intelligens napelemes berendezés, amely három tengely mentén mozgatható szolárcelláival a lehető legjobb hatásfokú energiatermelésre képes, használaton kívül (azaz napnyugtától napkeltéig) pedig összezárja "szirmait", így nem csak környezetvédelmi, de esztétikai és fizikai értelemben is minimális a lábnyoma.

A virág alakú napelemek követik a Nap mozgását (Fotó: Toyota)
A virág alakú napelemek követik a Nap mozgását (Fotó: Toyota)

A megoldás ráadásul öntisztító: a szirmok élét finom sörtesor szegélyezi, amely nyitáskor és záráskor lesöpri a port és egyéb szilárd lerakódást a felületről. Ezek a megoldások mind azt eredményezik, hogy a rendszer folyamatosan maximális hatásfokon üzemelhet.

Hirdetés

Műszaki szempontból egy-egy ilyen "virág" éves szinten 4000-6200 kilowattóra termelésére képes, csúcsteljesítménye 2,50 kWp (kilowatt peak, a rendszer legnagyobb teljesítménye). Emellett kompakt és könnyű: egy egység tömege 767 kg, telepítéséhez pedig elegendő egy 5x5x5 méteres tér. A rendszer tág hőmérsékleti tartományban (25°C +50°C) üzemképes, erős szél esetén pedig automatikusan biztonsági pozícióba állítja magát.

Üzemen kívül a szirmok összecsukódnak, ilyenkor meg is tisztulnak a rájuk rakódott portól (Fotó: Toyota)
Üzemen kívül a szirmok összecsukódnak, ilyenkor meg is tisztulnak a rájuk rakódott portól (Fotó: Toyota)

Az innovatív és látványos e-virágok mellett a Toyota nyugat-virginiai létesítményében egy hagyományos napelemes rendszer is üzemel, méghozzá a legnagyobb az államban. Az épületek mögött felállított szolárpark 2,6 megawatt energiát képes megtermelni, ami elegendő volna 400 háztartás működtetéséhez, ebben az esetben pedig évente mintegy 1800 tonnával csökkenti a négyhengeres benzinmotorokat, sebességváltókat, valamint hibrid hajtásláncokat összeszerelő üzem CO2-kibocsátását.

Az öt elektromos napraforgó nem a gyártást, hanem a munkavállalók kiszolgáló létesítményeit látja el energiával, a munkavédelmi ruházati központtól kezdve a hitelszövetkezeti irodán át az orvosi ellátóig. Ezeken felül a céges parkolóban három elektromosjármű-töltőpontot is az e-virágokról tudnak üzemeltetni.

A megújuló energia használata mellett más módon is tesz a környezet védelméért a Toyota West Virginia: a telephelyen erdős és mocsaras élőhelyeket, beporzóbarát mezőt, valamint a környéken őshonos denevér- és madárfajok megtelepedését és szaporodását elősegítő infrastruktúrát alakítottak ki, és ezzel elnyerték a természetes élőhelyek megőrzését és helyreállítását szorgalmazó és támogató Wildlife Habitat Council non-profit szervezet Ibis-díját. Ezt az elismerést kifejezetten a koronavírus világjárvány hívta életre 2020-ban, és olyan programokat ismernek el vele, amelyek a munkakörülmények megváltozása, a lezárások és karanténok ellenére töretlen lelkesedéssel és lendülettel folytatták természetvédelmi tevékenységeiket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)