Hirdetés

Újra feltalálták a kereket egy összehajtható bringához

|

Végre egy teljes méretű hajtogatható bringa, amivel normálisan lehet közlekedni.

Hirdetés

Az összehajtható biciklik ugyan praktikusan tárolhatóak, de kerékpárként csak kompromisszumok árán használhatóak. Általában kisebbek, mint a teljes méretű biciklik, a hajtogatásukhoz pedig némi türelemre is szükség van. Ráadásul, összehajtott állapotban jön a következő probléma, hogy a bringa így csak körülményesen hordozható. Ezen próbál változtatni a Tuckbike.

Első ránézésre nehéz megmondani, hogy összehajtható bicikli van a képen (Fotó: Tuckbike.com)
Első ránézésre nehéz megmondani, hogy összehajtható bicikli van a képen (Fotó: Tuckbike.com)
Első ránézésre nehéz megmondani, hogy összehajtható bicikli van a képen (Fotó: Tuckbike.com)

A Tuckbike egy önmagát csak Alexként bemutató feltaláló ötlete, aki saját bevallása szerint régóta szeretett volna egy olyan összehajtható biciklit, amelyet öröm használni. Sok munkájába került - 4 évig fejlesztette a Tuckbike-ot - de sikerült valami egészen újat alkotnia.

A Tuckbike lényege, hogy szerszámok nélkül is összehajtható, ez a lehetőség azonban nem csak a vázat és a kormányt, de kerekeket is érinti. Erre szükség is van, hiszen más összehajtható biciklikhez képest ennek a bringának teljes méretű kerekei vannak, amelyek sok helyet foglalnak. A megoldást egy különleges, Gecko Rubber nevű kemény habszerű anyag jelenti, amely lehetővé teszi, hogy a bicikli kerekeit három "szeletben" egymásra lehessen hajtogatni. A Gecko Rubber további előnye, hogy a kialakítása miatt el lehet felejteni a defekteket, hiszen nem egy felfújt tömlő rejtőzik a külső gumiborítás alatt, mint a hagyományos kerékpároknál. A speciális anyag ezen felül kényelmes közlekedést és kiváló tapadást biztosít, akár nedves útfelületen is.

A bicikli bemutató videója szerint a Tuckbike-ot két perc alatt, szerszámok nélkül kézitáska méretűre lehet összehajtani, de további lehetőségek is adottak. Ha csak a folyosón szeretnénk tárolni a bringát, behajthatjuk a kormányrúdját, hogy az ne akadjon bele a ruhánkba, táskánkba. Ha pedig buszra vagy vonatra szállnánk, mindössze 5 másodperc alatt félbehajthatjuk a biciklit, amely ilyenkor körülbelül annyi helyet foglal, mint egy nagyobb gurulós bőrönd.

Egyelőre nem tudni, mikortól lehet majd rendelni a Tuckbike-okból, mivel Alex egyelőre a Kickstarteren gyűjti a sorozatgyártásra szánt pénzt. Eddig a kitűzőtt 158 000 dollárból csak bő 59 ezer jött össze, de még hátra van 25 nap, így, még bőven van esély, hogy a fennmaradó összeg összejöjjön. Az első darabok szállítását jövő októberre ígéri a feltaláló. Valószínűleg nem lesz majd olcsó a kész bringa, aki biztosra szeretne menni, annak most legalább 1695 dollárt, azaz közel 529 ezer forintot kell kifizetnie, hogy kapjon egyet az első példányokból. Ha azonban megvalósul a projekt, mindjárt ki is lehet vele próbálni a Google Maps már Magyarországon is elérhető hiánypótló funkcióját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)