Hirdetés

Az elektromos autó nyírhatja ki a legnépszerűbb Volkswagent?

|

Picit elkapkodták a tavalyi bejelentést a németek.

Hirdetés

A Volkswagen Golf a világ valaha gyártott legnépszerűbb autói közé tartozik: az első modelleket még 1974-ben, azaz 48 éve mutatták be, azóta pedig már a nyolcadik generációnál tartanak, világszerte több mint 35 millió (!) eladott autóval. A cég még tavaly is nagy csinnadrattával jelentette be, hogy több modelljükkel - T-Roc, Tiguan, Passat - a Golfak is elkészül majd a következő generációs változata.

Most azonban úgy tűnik, picit elhamarkodott kijelentésről lehetett szó. A Motor1 értesülései szerint ugyanis Thomas Schäfer, a Volkswagen márka frissen kinevezett vezérigazgatója már jóval óvatosabb hangot ütött meg a Golf jövőjével kapcsolatban. A német Weltnek nyilatkozva a cégvezér úgy fogalmazott: a kilencedik generációs Golf sorsáról egyelőre még nem hoztak döntést.

A Volkswagen Golf eddigi nyolc generációjából több mint 35 millió példányt adtak el világszerte (Fotó: VW)
A Volkswagen Golf eddigi nyolc generációjából több mint 35 millió példányt adtak el világszerte (Fotó: VW)

A Volkswagen Golf eddigi nyolc generációjából több mint 35 millió példányt adtak el világszerte (Fotó: VW)

Az óvatosság oka, hogy a belső égésű motorral szerelt autók fejlesztése egyre drágább lesz, a szigorú környezetvédelmi előírások miatt. Jelenleg a 2017-ben bevezetett Euro 6 besorolásnak kell megfelelnie a benzines vagy dízel járműveknek, ami nagyon szigorúan korlátozza különféle káros anyagok - szén-dioxid, nitrogénoxidok, szén-monoxid, korom, stb. - emissziójának a szintjét.Két hete írtuk meg, hogy Európa egyes nagyvárosainak belső részeire már nem hajthatnak be az Euro 3 és Euro 4 besorolású motorral szerelt járművek.

Hirdetés

Várhatóan 2025-ben pedig már meg is érkezik majd a még ennél is szigorúbb Euro 7 besorolás, ami kifejezetten a belső égésű motoros kisebb autók, illetve a kifejezetten nagy teljesítményű járművek gyártását nehezíti majd meg. Emiatt több gyártó gondolja át a modellpalettáját, így várhatóan a közeli jövőben több hasonló hírrel találkozunk majd.

Schäfer úgy számol, hogy az Euro 7 besorolás 3-5000 euróval emelheti meg a robbanómotoros autók árát. A Volkswagen vezérigazgatója szerint ezzel megpecsételődik az olcsóbb - tízezer euró körüli összegbe kerülő - járművek sorsa, mivel a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés rendkívül drága fejlesztéseket igényelne.

Mi lesz a 9-es Golf sorsa?

A cég felső vezetése egyelőre kivárásra játszik. Schäfer rámutatott, hogy egy új modell életciklusa körülbelül 7-8 évre tehető. A jelenlegi, 8-as Golf 2019-ben jelent meg, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2026-ig tervezik az árusítását. A VW már korábban bejelentette, hogy dolgoznak a nyolcadik generáció faceliftjén, azaz a mostani modell várhatóan két éven belül kaphat egy ráncfelvarrást, a következő változt sorsa azonban már korántsem ennyire egyértelmű.

A fenti időkkel számolva ugyanis a 9-es Golf 2027-ben jelenne meg, azonban 2035-től az Európai Unió területén nem lehet majd többé belső égésű motorral szerelt autókat értékesíteni. Itt ugyan elvileg még kijönne a 7-8 éves matek, azonban előfordulhat, hogy egyes országok már korábban bevezetik a korlátozást, így a 9-es Golf valószínűleg nem tudná kitölteni a teljes ciklust.

Schäfer a Weltnek adott interjújában is megemlítette, hogy az Euro 7 szabvány különösen a kisebb autók gyártásának nem kevez majd, ami kétségessé teszi, hogy a Volkswagen folytatja-e például a belső égésű motoros Polo modellek fejlesztését - különösen, hogy az Audi már bejelentette, hogy hasonló okokból elköszön az A1, illetve a Q2 modellektől. A VW-vezér végül azt mondta, a Golf sorsával kapcsolatban a következő 12 hónapban hoznak majd döntést.

A kérdéssel kapcsolatban kerestük a Volkswagen magyarországi importőrét is, ők nem tudták megerősíteni a Motor1 értesüléseit, nincsenek birtokában olyan információnak, miszerint bármilyen döntés is született volna a Golf modell jövőjét illetően.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)