Hirdetés

Kiderült, milyen lesz a Xiaomi első elektromos autója

|

A hardvergyártó az autóiparban is vezető szerepre törekszik.

Hirdetés

A Xiaomi nevét főként okostelefonjaikról ismerik a legtöbben, a kínai cég azonban 12 év alatt egészen komoly ívet húzott: az okos elektronikai eszközök gyártásával ma már az Apple és a Samsung nyomában járva a világ harmadik legnagyobb gyártójává nőtte ki magát. Azóta sem tétlenkednek, tavaly önvezető autókat fejlesztő céget vásároltak és feltett szándékuk, hogy a közeljövőben egy saját elektromos autót dobjanak a piacra.

A Xiaomi-autó ezzel feliratkozott az Apple autója mellé a legjobban várt technológiai újdonságok listájára, most pedig a Notebookcheck.net mutatott egy fotót a cég autójának prototípusáról, amely mellé fontos információkat is közöltek a járgányról.

A Xiaomi elektromos autó prototípusa a cég első emberével (Fotó: Lei Jun/Xiaomi)
A Xiaomi elektromos autó prototípusa a cég első emberével (Fotó: Lei Jun/Xiaomi)

A Xiaomi elektromos autó prototípusa a cég első emberével (Fotó: Lei Jun/Xiaomi)

Az értesülések szerint a Xiaomi vezére, Lei Jun továbbra is elkötelezett az autóipari terjeszkedés mellett és azt szeretné, ha a cég néhány év alatt ebben a szegmensben is olyan kaliberű szereplő legyen, mint amit telefonok és egyéb elektronikai cikkek terén elért.

Hirdetés

Milyen lesz a Xiaomi elektromos autó?

Az eddigi értesülések szerint a kínai cég egy négyajtós szedánnal törne be az autózás világába, amelynek prototípusáról Lei Jun egy fotót is közzétett. A képről ugyan sokminden nem derül ki, amellett, hogy az autó első ránézésre markáns BMW-s vonalvezetést mutat.

A Xiaomi tervei szerint az autót 2024-ben dobnák piacra, ráadásul a mostani gazdasági helyzethez képest meghökkentően alacsony áron: 150 000 jüanról van szó, ami nem éri el a 8,5 millió forintot sem - összehasonlításként, ennyiért ma már legfeljebb egy belépő felszereltséggel ellátott középkategóriás autót lehet vásárolni, abból is benzines vagy dízel változatot.

A cég önvezető járművet is faragna az autóból: saját önvezető rendszert fejlesztenek Xiaomi Pilot néven, amely várhatóan lézeres radart, azaz lidart használ majd a tájékozódáshoz (a Tesla a kamerás rendszerek mellett tette le a voksát, amiért a Volkswagen vezérigazgatója be is szólt Elon Musknak).

A Xiaomi azonban várhatóan egy különleges, új fejlesztésű radarmodult vetne be, amitől azt várják, hogy sokkal jobban "lát" majd a világban, ezzel csökkentve az önvezető autó holtterét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)