Hirdetés

A méhek világnapja alkalmából játékosan tanulhatsz a biológiai sokszínűségről

|

A Game On projekt aktivitásai több témában is segítenek a környezettudatosság kialakításában.

Hirdetés

Májusban két alkalommal is a természetet ünnepeljük - május 20-án a Méhek Világnapját, május 22-én pedig a Biológiai Sokféleség és a Magyar Természet Napját. Ezeknek a napoknak abban van nagy szerepe, hogy felnyissa a szemünket: mi egyén szinten is sokat tehetünk a környezetünkért, a földünkért.

Sokan aggódva figyeljük a klímaváltozásról szóló híreket és szorongva gondolunk a jövőre. Fontos, hogy jól tájékozódjunk a témában és megbízható forrásokból szerezzünk információkat, mert a hamis hírek félrevezethetnek minket és tovább növelhetik szorongásunkat.

A méhek az ökoszisztémánk kulcsfontosságú szereplői (Fotó: Unsplash/Leandro Frigoni)
A méhek az ökoszisztémánk kulcsfontosságú szereplői (Fotó: Unsplash/Leandro Frigoni)

A Game On által fejlesztett Climate Compact 12 egyszerű leckében mutatja be, mivel jár az éghajlatváltozás, milyen társadalmi és gazdasági hatásai vannak Európában és globális szinten is. A könnyen követhető, tudományosan megalapozott tanfolyam leckéi animációs videókkal segítik a tanulást. A résztvevők a tanfolyam végén oklevelet is kapnak teljesítményükről.

Hirdetés

A negyedik, A biodiverzitás megőrzése című lecke például a biodiverzitás sokszínűségét járja körbe, ami a méhekkel együtt kiemelkedően fontos az ökoszisztéma egészségéhez és az élelmiszertermeléshez. Amikor a méhek veszélyeztetettek, megbomlik a beporzás folyamata, ami csökkenő terméshozamhoz és növényfajok elvesztéséhez vezet.

A legtöbben szeretjük mérni a teljesítményünket - számoljuk a bevitt és elégetett kalóriákat, a megtett kilométereket, a sportolással töltött időt. Miért ne mérnénk azt is, adott napon mit tettünk a környezetünkért? A Climate Game mobilapplikáció játékos formában segít nyomon követni, mennyire éljük fenntarthatóan mindennapjainkat. A párizsi klímaegyezmény céljainak elérése érdekében a Föld minden lakójának kevesebb mint 3 tonnára kellene csökkentenie szén-dioxid kibocsátását. A legtöbb ember azonban nem tudja felmérni azt, hogy a hétköznapokban szokásai és életvitele által mennyi CO2-t bocsát kit. Az applikáció segít az úgynevezett szén-dioxid-lábnyom-intuíció kialakításában, továbbá a mindennapi, fenntartató cselekvésekre ösztönöz a Co2-kibocsátás együttes csökkentése érdekében. Az applikáció Android és iOs rendszereken is elérhető.

Környezettudatosabban élni mindig apró lépésekkel kezdődik: figyelünk arra, hogy ne égjen feleslegesen a villany, tömegközlekedéssel vagy biciklivel közlekedünk autó helyett, nem veszünk műanyag palackos vizet - tudod még folytatni a sort? Ha igen és szívesen meg is osztanád másokkal te mit teszel napi szinten a környezetvédelemért vagy inspirálódnál mások sztorijaiból, akkor keresd fel a Game On "Az én sztorim" weboldalát! Töltsd fel saját kis videódat magyarul vagy angolul és hallgasd meg mások sztorijait is!

A "Game on! Ne hagyjuk, hogy az éghajlatváltozás vessen véget a játéknak" projekt 10 partnerből álló konzorcium kezdeményezése, a partnerek 8 közép- és kelet-európai ország szervezetei. A kezdeményezés célja, hogy a világon élő fiatalokat cselekvésre sarkallja és hogy reagáljon arra az egzisztenciális fenyegetésre, amelyet az éghajlatváltozás jelent az emberiség jövőjére nézve. A projekt a DEAR (Development Education and Awareness Raising) program finanszírozásának köszönhetően jöhetett létre.

A projekt igyekszik a térségben és a világon mindenhol mozgásba hozni ezt az energiát a gamifikáció segítségével, elsőként a következő három lényegi területre koncentrál: a biodiverzitás megőrzésére, az alkalmazkodásra és enyhítésre, valamint az éghajlati igazságosságra. Különböző aktivitásokkal - applikáció, geocaching, társasjáték, múzeumi kiállítások és színházi darabok - hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás okozta problémákra és a lehetséges megoldásokra. A klímajátékban a túlélésért küzdünk. Nyernünk kell.

A méhek világnapjának hónapja egyébként a fűnyírómentesség hónapja is egyben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)