Hirdetés

A méhekért dolgozik a svéd elektromos motorgyártó

|

Nem ez az első alkalom, hogy az állatvilág védelme érdekében fejlesztenek motort.

Hirdetés

A Zöld Pálya olvasóinak ismerősen csenghet a svéd CAKE márkanév, a cég elektromos motorjairól már korábban is írtunk: készítettek kétkerekű gépet papírból, de fejlesztettek olyan villanyhajtású robogót is, amelyet munkapaddá lehet alakítani. Rendkívül szimpatikus cégről van szó, amelytől távol áll a greenwashing és amely kíméletlen őszinteséggel beszél saját karbonlábnyomáról is.

A CAKE ezen felül már annak is tanúbizonyságát adta, hogy a szívén viseli az állatvilág sorsát: napelemes motorjaikat ugyanis dél-afrikai vadőrökkel közösen fejlesztették ki, akik a járművek segítségével csapnak le az orvvadászokra.

A CAKE Kalk Flower Power limitált szériás motorok 7 különleges színben készülnek, a vásárlással a méheket lehet támogatni (Fotó: Ridecake.com)
A CAKE Kalk Flower Power limitált szériás motorok 7 különleges színben készülnek, a vásárlással a méheket lehet támogatni (Fotó: Ridecake.com)

A klímaváltozással kapcsolatos hírekre fogékony olvasók közül sokan azt is tudhatják, hogy az éghajlat változása, illetve a növényvédő szerek fokozott használata gyászos hatással van a méhek populációira. Az apró rovarok létfontosságúak az emberiség szempontjából, a méhek által végzett beporzó tevékenység nélkül ugyanis jelentősen csökkenne a növények száma is a bolygón.

Hirdetés

A CAKE éppen ezért most a World Bee Project nevű kezdeményezés mögé állt be, amely új technológiákkal és tudományos módszerekkel szeretné elősegíteni, hogy a méhek ne sodródjanak a kipusztulás szélére - írja a RideApart.

A svéd motorgyártó egy limitált szériás modellel száll síkra a méhek mellett: a CAKE Kalk motorjának Flower Power fantázianevű változatának bevételeiből ugyanis a World Bee Projectet támogatja.

Ez egy apró hozzájárulás a részünkről, mivel az a fájdalmas valóság, hogy a törékeny ökoszisztémánk védelme érdekében mindannyiunk kötelessége változtatni és cselekedni

- mutatott rá Stefan Ytterborn, a CAKE alapítója.

A Flower Power-széria motorjai hét színben készülnek majd, amelyek mindegyike egy-egy olyan virágot jelképez, amelyeket könnyű termeszteni és amelyek nélkülözhetetlenek a méhek túléléséhez. Mindegyik színből csupán 20 darab készül majd, a cég pedig a bevétel öt százalékával a World Bee Project számláját gyarapítja majd.

A CAKE Kalk motorjai egyébként egy feltöltéssel nagyjából 86 kilométert tudnak megtenni, 90 km/h-s maximális sebességgel. Egy darabért 148 600 svéd koronát, azaz bő 5,5 millió forintot kérnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)