Hirdetés

Aggasztó, hogy milyen szennyező anyagokat találtak a Balaton vizében

|

Egy részük akut és krónikus problémákat is okozhat az élő szervezetek számára.

Hirdetés

Korábban többször is írtunk a műanyaghulladék, azon belül pedig az úgynevezett mikroműanyagok problémájáról, amelyeket már a világ minden táján - a sarkvidékeket is beleértve - meg lehet találni. Azonban most először már tudományos bizonyíték is van rá, hogy ez alól sajnos a Balaton sem kivétel. 

A Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem (MATE) által kiadott közleményből ugyanis kiderül, hogy a tó történetében most előszörtudták kimutatni a mikroműanyagok jelenlétét a tó vizében.

A NASA műholdas felvétele a Balatonról
A NASA műholdas felvétele a Balatonról

A mikroműanyag mellett gyógyszermaradványokat is kimutattak a Balatonban a MATE Akvakultúra és Környezetbiztoinsági Intézet, az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. szakemberei.

Hirdetés

A MATE közleményében rámutat, hogy a különféle ökoszisztémákban megfigyelhető mikroműanyag-szennyezések egyre nagyobb gondot okoznak, a molekulák ugyanis a gerinctelen és a gerinces élő szervezetek számára kedvezőtlen krónikus és akut problémákat is okozhatnak.

A mikroműanyagok felületéhez tapadhatnak az említett gyógyszermaradványok, de más jellegű szennyező anyagok, például növényvédőszerek vagy úgynevezett aromás szénhidrogének - ezek ráadásul fokozhatják is a szennyező anyagok toxikus hatását.

A mostani kutatásból kiderül, hogy az 50-1200 mikrométeres molekulájú polimerek közül hét félét azonosítottak a Balaton vizében, amelyből a polipropilén és a polietilén szemcséi fordulnak elő a leggyakrabban. A szennyeződés mértéke megfelel az európai átlagnak.

A kutatócsoport megfigyelése szerint a mikroműanyagok, bizonyos fogamzásgátló készítmények maradványaival együtt befolyásolhatják bizonyos vízi élőlények viselkedését és a szervezetük biokémiáját is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)