Hirdetés

Önvezető drónokkal küzdene az elsivatagosodás ellen az AirSeed

|

Egy-egy drón akár napi negyvenezer növényt is el tud ültetni.

Hirdetés

Az elsivatagosodás súlyos problémákat okoz, azokon a területeken, ahol az egyre növekvő élelmiszer-keresletet monokultúrás mezőgazdasági megoldásokkal próbálják lefedni, de az egyre több városlakó miatt terjeszkedő települések is hozzájárulnak a problémához.

Ezen próbál változtatni az ausztrál AirSeed Technology nevű startup, amely mesterséges intelligenciát alkalmazó drónokkal venné fel a harcot az eltűnő zöld területek ellen - írja a Euronews.

Az AirSeed önvezető drónjai naponta akár negyvenezer fát is el tudnak ültetni (Fotó: AirSeed/Facebook)
Az AirSeed önvezető drónjai naponta akár negyvenezer fát is el tudnak ültetni (Fotó: AirSeed/Facebook)

Az AirSeed önvezető drónjai naponta akár negyvenezer fát is el tudnak ültetni (Fotó: AirSeed/Facebook)

A hírcsatorna értesülései szerint az AirSeed önvezető drónokat - egészen pontosan nyolc rotoros, úgynevezett octocoptereket - fejleszt, amelyek nagy magasságon repülve vetőmagokat tartalmazó, seed podnak nevezett kapszulákat szór szét az elsivatagosodás által fenyegetett területek felett.

Mindegyik drónunk naponta 40 000 mag-kapszulát képes kiszórni, miközben önvezető módban repülnek

- mondta a Euronewsnak nyilatkozva Andrew Walker, az AirSeed Technology vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a módszerük a hagyományos erdősítési megoldásoknál 25-ször gyorsabb, de 80 százalékkal kevesebbe kerül.

Hirdetés

Százmillió fát ültetnének 2024-ig

A cég 2020-as alapítása óta eddig több mint ötvenezer fát ültetett el, a céljuk ennek a kétezerszerese, amit 2024-ig érnének el. Ehhez a drónokat minden indulás előtt feltöltik a helyi élővilágnak megfelelő fák magjaival. A magokat egy különleges, biomassza-hulladékból előállított tokba helyezik, amely kellően ellenálló ahhoz, hogy a magvakat megvédje a madaraktól, növényektől és rágcsálóktól. Ugyanakkor, a talajba kerülve bomlásnak indul, az így létrejövő bomlástermékeket pedig a fejlődő növény tápanyagként tudja hasznosítani.

Az előre programozott útvonalakon repülő drónok ráadásul minden egyes kiszórt mag koordinátáját rögzítik, hogy a későbbiekben monitorozni tudják a cég által ültetett fák sorsát.

"Nagyon ügyelünk rá, hogy a talaj egészségét is óvjuk, hogy helyreállítsuk a különféle talajban élő baktérium-közösségeket és a nagyobb állatok élőhelyét" - tette hozzá Walker.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)