Hirdetés

Az erős nemzetközi lobbi ellenére az EU tagállamai megállapodtak a csomagolóanyagok szabályozásáról

|

Döntésük szembement az Európai Bizottság szándékaival.

Hirdetés

Nemcsak a kontinensen, hanem világszerte is óriási problémát jelent a csomagolóanyagok ügye. Bár sokan okkal és joggal kételkednek a műanyag-újrahasznosítási rendszerek működőképességében, az európai közösség tagállamait kötik a közös ügyeinkhez kapcsolódó kötelezettségek is. Ugyan a problémát érdemes globálisan értelmezni és kezelni, rengeteg kihívást okoz lokálisan is nagyarányú jelenlétük a hulladékgazdálkodásban. Erre leginkább akkor derül fény, mikor a köztisztasági közületek dolgozói sztrájkba lépnek, mint például tavaly Münchenben

Az EU Tanács soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium megállapodást hozott tető alá a kormányok között. Az elfogadott dokumentum a használt csomagolóanyagok növekvő problémáját hivatott kezelni, és végül a kezdeti aggályok ellenére sikeresen meggyőzte a döntéshozókat.

Hirdetés

A nemzetek diplomatái végül jóváhagyták a csomagolási hulladékról szóló új európai törvényt. Az elfogadott rendelkezés olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a tengerentúli gyártókat is az uniós környezetvédelmi előírások betartására kötelezik, pedig ezekkel a kölcsönös piaci viszonyok stabilitását is veszélyeztethetik.

A legtöbb ilyen nagy horderejű döntésben az EU testületei együtt mozognak, de most az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tisztviselői rendhagyó módon közvetlenül lobbiztak a kormányoknál, hogy menjenek szembe az Európai Tanács szándékaival. Konkrétan arra kérték őket, hogy utasítsák el a törvénytervezetben szereplő úgynevezett tükörzáradékot.

A lobbisták arra figyelmeztettek, hogy ellenkező esetben a szabályozás okozta hatások súlyosak lehetnek a nemzetközi kereskedelemre, ami további bonyodalmakat okozhat. Ha így történik, az felrúghatta volna az Európai Tanács Európai Parlamenttel március elején kötött megállapodását. Ez esetben a tárgyalásokat újra kellett volna nyitni, és a végső határozat a júniusi választások utánra csúszott volna.

Végül állítólag csak Németország és Finnország fogalmazott meg fenntartásokat a törvénytervezettel kapcsolatban, de a belga tisztviselő kérésének engedve, ők is kompromisszumot kötöttek. A Bizottság végül jóváhagyta a megállapodást.

 A szóban forgó záradék célja, hogy megvédje az európai műanyag-újrahasznosítókat és -gyártókat a lazább szennyezési normákkal rendelkező régiókból érkező versenytársaktól, és Franciaország kérésére került bele a törvénybe, az európai parlamenti képviselőkkel folytatott háttérbeszélgetések kései szakaszában.

A csomagolási hulladékokról szóló rendelet konkrét célokat tűz ki az egy főre számított 190 kilogrammnyi éves hulladéktermelés csökkentésére. A törvény előírja az új műanyag csomagolások újrahasznosított tartalmát, amelybe csak az engedélyezett forrásokból származó műanyag számítana bele.

Az első nemzetközi reakció a Kínai Kereskedelmi Kamara részéről érkezett, mely nem meglepő módon aggasztónak találja az EU döntését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)