Hirdetés

Az Oxford PV rekordot állított fel új napelem cellájának hatékonyságával

|

A perovszkit-szilícium napelemek jelenthetik a technológia jövőjét.

Hirdetés

A tiszta energiák térnyerése egyrészről szükségszerű másrészről pedig észszerű folyamat. Szükségszerű, hiszen a fosszilis energiaforrások végesek és a klíma védelmében is minél inkább vissza kellene szorítani a használatukat, valamint észszerű, mivel az energia ipart érintő innovációk lehetővé teszik egy sokkal fenntarthatóbb energiapolitika folytatását. 

Habár a megújuló energiák aránya folyamatosan javuló tendenciát mutat a globális energiamixben, szakértők egybehangzó véleménye szerint továbbra sem dőlhetünk hátra. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke a jobbító törekvések ellenére még mindig nyugtalanítóan magas, és ezen a tavalyi nagy elvárásokkal megrendezett COP28 záródokumentuma sem tudott érdemben változtatni.

A napenergiában rejlő lehetőségeket kutató Oxford Photovoltatics (Oxford PV) most tenne egy lépést a megoldás felé új napelemeivel. Az Oxfordi Egyetem fiókcégeként működő vállalat által kifejlesztett perovszkit-szilícium tandemcellák hatékonysága már most stabilan meghaladja a 25 százalékot, de a cég kommunikációja szerint a későbbiekben ez akár a 43 százalékot is elérheti.

Hirdetés

Ha mindez beigazolódik, a jövőben a perovszkit-szilícium tandemek maguk mögé utasíthatják a szilícium invertereket, melyek hatékonyságának elméleti csúcsértéke nem haladja meg a 30 százalékot sem. A rekordot produkáló panel 1,68 négyzetméteres felületen 421 watt energiát volt képes termelni. A szakemberek szabványos sorozatgyártó berendezést használtak, és azt a tandemtechnológiához igazították.

Az Oxford PV a tesztet egy Berlin közeli gyártóegységben hajtotta végre, és a Fraunhofer Kutatóintézet multispektrális napelem-szimulátorát használta a világrekord tényének ellenőrzésére. Ez olyan, mintha természetes napfényt hoznánk létre laboratóriumi körülmények között, hogy teszteljék a tendemtechnológia hatékonyságát.

Állítása szerint az Oxford PV már rekordot állított fel, mikor 28,6 százalékos teljesítményt  sikerült elérnie egy perovszkit-szilícium panelen. A vállalat most azon dolgozik, hogy 30 százalék fölé tornázza ezt az értéket. Ha ez sikerül nekik azzal egy nagy lépést tehetünk az olcsóbb energia és a megújulókra való gyorsabb átállás felé.

Chris Case, az Oxford PV technológiai igazgatója azt nyilatkozta:

"Rekordot jelentő napelemtábláink azt mutatják, hogy a következő napenergia-forradalom küszöbén állunk, amelyet részben a tandemcellás technológiánk fog megvalósítani."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)