Hirdetés

Bombák fenyegetik a világ legnagyobb szélerőművét

|

Ha minden simán megy, a rekorder erőmű fejlesztése 2026-ban készülhet el.

Hirdetés

A világ legnagyobb tengeri szélerőműve jelenleg a brit partok közelében működő Dogger Bank, amelynek kapacitása 4,8 gigawattra tehető, ráadásul ez a teljesítmény még bővülni fog, mivel a szélfarmot jelenleg is építik, a munkálatok várhatóan 2026-ban fejeződnek be - írja az Electrek. A Dogger Bank elsőségét egyébként a svéd OX2 nevű cég által gründölt létesítmény veszélyeztetheti, ez azonban 2028-nál előbb nem áll üzembe.

A Dogger Banknál folyó tengeri építkezést azonban váratlan akadály nehezíti: a környéken tavaly fedeztek fel több, az első, illetve a második világháborúból származó bombát, amelyeket előbb ki kell emelni és hatástalanítani is szükséges, mielőtt a munkálatok folytatódhatnának. Összesen nyolc világháborús bombát fedeztek fel a terület átfésülése során, ez a szám azonban még növekedhet, mivel a vizsgálatok idén március közepéig is eltarthatnak.

A Dogger Bank a világ legnagyobb szélerőműve - jelenleg (Fotó: doggerbank.com)
A Dogger Bank a világ legnagyobb szélerőműve - jelenleg (Fotó: doggerbank.com)

A brit partok közelében egyébként több mint százezer tonnányi fel nem robbant háborús eszköz (a brit unexploded ordinance kifejezésből rövidítve UXO) található, amelyek jellemzően az első és a második világháború idejéből származnak. A most felfedezett bombákat már a hajósokat tájékoztató térképeken is feltüntették.

Mivel a robbanóeszközök mélyen a föld alatt vagy a víz felszíne alatt találhatóak, az évek során komoly állagromláson és erózión mentek keresztül, ami miatt lényegesen lecsökkent a stabilitásuk. A robbanás kockázatát növeli, ha ezeket a régi, instabil robbanóeszközöket megbolygatják - ez előfordulhat a szélfarmok építéséhez elengedhetetlen tenger alatti létesítmények építéséből fakadó vibráció miatt is. A robbanóeszközök akkor is felrobbanhatnak, ha hőhatás, vibráció vagy ütés éri azokat

- írja weboldalán a hasonló robbanószerkezetek eltávolítására specializálódott Safelane Global.

Hirdetés

A Dogger Bank az Északi-tenger déli részén, egy viszonylag sekély területen található. Az itteni puha homokos tengerfenék gyakran átalakul a tengermozgás miatt, ami megnöveli az UXO-objektumokkal való találkozás kockázatát.

A hatalmas szélturbinákat speciális hajók segítségével állítják üzembe (Fotó: doggerbank.com)
A hatalmas szélturbinákat speciális hajók segítségével állítják üzembe (Fotó: doggerbank.com)

A szélerőművet közösen fejleszti a norvég Equinor (40 százalékos tulajdonrész), a brit SSE Renewables (40 százalék) és az olasz Eni Plenitude (20 százalék). A hatalmas létesítmény első három üteme a tervek szerint hatmillió brit háztartás energiaigényét képes fedezni, de a befektetők tervezik egy negyedik ütem építését is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)