Hirdetés

Dubajban tárgyalják a világ vezetői a klímavédelemmel kapcsolatos témákat

|

Elkezdődött a COP28, az éves klímavédelmi csúcstalálkozó.

Hirdetés

A COP-ot idén rendezik meg 28. alkalommal azok az országok, akik harminc évvel ezelőtt aláírták az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét (UNFCCC). Az idei rendezvény elnöke Dr. Szultán Al Dzsaber, az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezetője. Fontos találkozó az idei, mert míg vannak szkeptikus hangok az elérhető célok kapcsán, sokan paradigmaváltást, széleskörű elköteleződést és radikális vállalásokat várnak a rendezvény résztvevőitől a fosszilis energiahordozókról való fokozatos leszakadás mellett.

Ugyan konkrét döntésekre és vitákra csak holnaptól kerül sor, ma is sokan felszólalnak már, hogy előzetesen elmondják véleményüket, gondolataikat. A protokolláris felszólalásoknak komoly jelentőségük van, hiszen ezek már betekintést engednek az egyezmény országainak álláspontjaiba, és megadják az egész rendezvény felütését.

Hirdetés

Az első felszólaló, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerint a találkozónak meg kell céloznia a fosszilis energiahordozók teljes kivezetését. Véleménye szerint úgy kellene innen mindenkinek távoznia, hogy a hangzatos, ám semmitmondó közhelyek puffogtatása helyett konkrét vállalásokkal, kézzelfogható intézkedésekkel támogatják meg a fenti, legfontosabb célkitűzést.

Ezután Al Dzsaber hivatalos megnyitó beszéde következett, aki felszólította a jelenlévőket, hogy teljesítsék a klímakatasztrófák sújtotta országok számára létrehozott új kárenyhítési alapra vonatkozó ígéretüket. A továbbiakban kitért a globális energiaellátás szén-dioxid mentesítésére. Szerinte ez akkor lehetséges, ha sikerül előremutató együttműködést folytatni az érdekelt energiaipari szereplőkkel. Bejelentette, hogy számos ilyen vállalat először mondta ki, hogy 2030-ra nullára csökkenti a metánkibocsátását, és elfogadja a 2050-es nettó nulla szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó direktívát is.

Klímatüntetők a konferencia helyszínén
Klímatüntetők a konferencia helyszínén

Nem az olajipar az egyetlen, aminek a jelenléte nagy port kavart a konferencián: egy oknyomozó portál és a Guardian közös cikke szerint a nagy húsipari cégek lobbistái szép számban vannak jelen a COP28-on. A brit lap által megismert dokumentumokból kiderül, hogy a húsipar összehangolt kommunikációs tervvel igyekszik befolyásolni a politikai döntéshozókat. 

A tagországok tavaly megállapodtak a kárenyhítési alap létrehozásában. Ez a COP27 jelentős vívmánya, aminek köszönhetően a szegényebb országok jelentős kártérítést kapnak majd az éghajlatváltozás okozta összeomlás hatásaiért. A tárgyaló felek elfogadták a bizottság ajánlásait, amely egész évben ülésezett, hogy kitalálja, hogyan fog működni az alap a gyakorlatban.

Megállapodás született továbbá az elkövetkezendő két hét menetrendjéről is. A COP28-on résztvevő civil szervezetek üdvözölték az eddigi előremutató felszólalásokat, de kikötötték, hogy minden kérdésről csak úgy lehet érdemben tárgyalni, ha figyelembe veszik a tehetősebb országok nagyobb felelősségét is. A klímakonferencia házigazdája jó példával járva elől 100 millió dollárt ígért a kárenyhítési alapnak, melyet több ország képviselőjének hasonló bejelentése követett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)