Hirdetés

Drágulhat az élelmiszer, egy elsőre furcsának tűnő dolog miatt

|

A teljes ökoszisztémánk veszélyben van, de még nem késő cselekedni.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, Nagy-Britanniában különleges módszerrel vizsgálták meg a rovarpopuláció egészségét: felmérték, hogy egységnyi út során hány rovar placcsan szét az autók szélvédőjén, rendszámtábláján és megállapították, hogy drámai mértékben csökkent az ízeltlábúak száma.

A statisztika szerint az elmúlt 20 évben közel 60 százalékkal kevesebb rovar él a világon, ami rendkívül aggasztó: a felmérést végző kutatók szerint ez a csökkenés akár a Föld teljes ökoszisztémáját is veszélyeztetheti - írja a Euronews.

A rovarok, ízeltlábúak eltűnése felmérhetetlen következményekkel járna (Fotó: Unsplash/James Wainscoat)

A rovarok, ízeltlábúak eltűnése felmérhetetlen következményekkel járna
(Fotó: Unsplash/James Wainscoat)

A különféle szárnyas rovarok ugyanis kulcsfontosságúak a biológiai sokszínűség, azaz biodiverzitás szempontjából. Egyrészt rendkívül fontos szerepet töltenek be beporzóként, ami elengedhetetlen a növények szaporodása szempontjából. Emellett a táplálékláncban is fontos szerepük van, rengeteg madár, hüllő, de halak és kisebb gerincesek étrendjében is ott vannak a rovarok, de az emberiség egy jelentős része is fogyaszt rovarokat. Sőt, ez a kör még jelentősen bővülni is fog, ugyanis 2050-re a mostanihoz képest 50 százalékkal kellene több élelmiszert termelnünk, a mezőgazdasági termelésre alkalmas területekből azonban már így is kevés van - a rovarok viszont fenntarthatóan tenyészthetőek és rendkívül jó tápanyagforrást jelentenek, a tévhitekkel ellentétben pedig ezt sokan észre sem vennék, a rovarok nagy része ugyanis liszt vagy abból készült kenyér, tészta formájában kerül a tányérra.

Hirdetés

A rovarok és bogarak ezen felül a tápanyagok körforgásában is komoly szerepet játszanak, illetve a kártevők elleni harcban is fontos szerepük van: bizonyos bogarak, darazsak vagy épp a szitakötők ugyanis rengeteg kisebb rovart fogyasztanak el, így gátolva a túlszaporodásukat. Ha ezek az állatok eltűnnek, a teljes ökoszisztéma komoly problémákkal fog szembesülni.

A rovarokról gyakran megfeledkezünk, mivel ott vannak a háttérben és szinte észre sem vesszük őket. Ennek ellenére a létezésük elengedhetetlen a mi életünk szempontjából is. Ha csak Nagy-Britanniából tűnnének el a beporzó rovarok, az ország élelmezése körülbelül kétmilliárd fonttal kerülne többe. Sokan aggódnak most az infláció miatt, akkor képzeljük el, milyen rossz lenne az inflációs helyzet, ha kipusztulnának a rovarok. Ha eltűnnek például a ganajtúró bogarak, ez további negyedmilliárd fonttal növelné meg az élelmiszer-költségeinket, de a környezeti hatások is katasztrofálisak lennének

- kongatta meg a vészharangot Paul Hetherington, a cikk elején említett kutatást megrendelő Buglife alapítvány kommunikációs vezetője.

Nem nehéz látni, hogy milyen következményekkel járna a rovarok eltűnése: ha nem teszünk semmit, tíz vadvirágfajtából nyolc a rovarokkal együtt tűnik majd el. Kihalna az énekesmadarak többsége is: a szakértők szerint a hasonló madárfajtákból csak minden ötödik faj maradna fenn egészséges rovarpopulációk nélkül.

Ami a jó hír, hogy a rovaroknak relatíve rövid életük van, ezért visoznylag rövid idő alatt van esélyünk változtatni a helyzeten

- tette hozzá Hetherington.

Az élelmiszerek drámai módon drágulnának meg rovarok nélkül (Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao)

Az élelmiszerek drámai módon drágulnának meg rovarok nélkül (Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao)

Ebben óriási szerepe van az országok kormányainak, amelyek korlátozhatják a rovarok életterének visszahúzódását, illetve a rovarirtó vegyszerek széleskörű használatát. Emellett magánemberként is tehetünk a rovarokért: ha például a kertben hagyjuk kicsit hosszabbra megnőni a füvet, esetleg, különféle vadvirágokat is ültetünk, máris sokat segítettünk az ízeltlábúaknak, hogy egy kis menedéket találjanak.

Ha valaki fűszernövényeket ültet és hagyja azokat elvirágozni, az olyan, mintha egy "töltőállomást" épített volna a rovaroknak, ahol a beporzók kipihenhetik magukat és jóllakhatnak, ezzel pedig esélyt kapnak arra, hogy eljussanak a következő, hasonlóan jó élőhelyre

- mutatott rá a Buglife kommunikációs vezetője.

Hetherington arra is biztat mindenkit, hogy töltse le a Buglife applikációját és maga is kezdje el figyelni, hány rovar placcsan szét az autóján: az így befolyó adatokból az alapítvány szakértői pontosabban fel tudják mérni a rovarok élőhelyeinek állapotát, így pedig akár kisebb térségekre nézve is javaslatokat tudnak tenni, hogy mivel segíthetjük az ízeltlábúak túlélését.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)