Hirdetés

Drágulhat az élelmiszer, egy elsőre furcsának tűnő dolog miatt

|

A teljes ökoszisztémánk veszélyben van, de még nem késő cselekedni.

Hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, Nagy-Britanniában különleges módszerrel vizsgálták meg a rovarpopuláció egészségét: felmérték, hogy egységnyi út során hány rovar placcsan szét az autók szélvédőjén, rendszámtábláján és megállapították, hogy drámai mértékben csökkent az ízeltlábúak száma.

A statisztika szerint az elmúlt 20 évben közel 60 százalékkal kevesebb rovar él a világon, ami rendkívül aggasztó: a felmérést végző kutatók szerint ez a csökkenés akár a Föld teljes ökoszisztémáját is veszélyeztetheti - írja a Euronews.

A rovarok, ízeltlábúak eltűnése felmérhetetlen következményekkel járna (Fotó: Unsplash/James Wainscoat)
A rovarok, ízeltlábúak eltűnése felmérhetetlen következményekkel járna (Fotó: Unsplash/James Wainscoat)

A rovarok, ízeltlábúak eltűnése felmérhetetlen következményekkel járna
(Fotó: Unsplash/James Wainscoat)

A különféle szárnyas rovarok ugyanis kulcsfontosságúak a biológiai sokszínűség, azaz biodiverzitás szempontjából. Egyrészt rendkívül fontos szerepet töltenek be beporzóként, ami elengedhetetlen a növények szaporodása szempontjából. Emellett a táplálékláncban is fontos szerepük van, rengeteg madár, hüllő, de halak és kisebb gerincesek étrendjében is ott vannak a rovarok, de az emberiség egy jelentős része is fogyaszt rovarokat. Sőt, ez a kör még jelentősen bővülni is fog, ugyanis 2050-re a mostanihoz képest 50 százalékkal kellene több élelmiszert termelnünk, a mezőgazdasági termelésre alkalmas területekből azonban már így is kevés van - a rovarok viszont fenntarthatóan tenyészthetőek és rendkívül jó tápanyagforrást jelentenek, a tévhitekkel ellentétben pedig ezt sokan észre sem vennék, a rovarok nagy része ugyanis liszt vagy abból készült kenyér, tészta formájában kerül a tányérra.

Hirdetés

A rovarok és bogarak ezen felül a tápanyagok körforgásában is komoly szerepet játszanak, illetve a kártevők elleni harcban is fontos szerepük van: bizonyos bogarak, darazsak vagy épp a szitakötők ugyanis rengeteg kisebb rovart fogyasztanak el, így gátolva a túlszaporodásukat. Ha ezek az állatok eltűnnek, a teljes ökoszisztéma komoly problémákkal fog szembesülni.

A rovarokról gyakran megfeledkezünk, mivel ott vannak a háttérben és szinte észre sem vesszük őket. Ennek ellenére a létezésük elengedhetetlen a mi életünk szempontjából is. Ha csak Nagy-Britanniából tűnnének el a beporzó rovarok, az ország élelmezése körülbelül kétmilliárd fonttal kerülne többe. Sokan aggódnak most az infláció miatt, akkor képzeljük el, milyen rossz lenne az inflációs helyzet, ha kipusztulnának a rovarok. Ha eltűnnek például a ganajtúró bogarak, ez további negyedmilliárd fonttal növelné meg az élelmiszer-költségeinket, de a környezeti hatások is katasztrofálisak lennének

- kongatta meg a vészharangot Paul Hetherington, a cikk elején említett kutatást megrendelő Buglife alapítvány kommunikációs vezetője.

Nem nehéz látni, hogy milyen következményekkel járna a rovarok eltűnése: ha nem teszünk semmit, tíz vadvirágfajtából nyolc a rovarokkal együtt tűnik majd el. Kihalna az énekesmadarak többsége is: a szakértők szerint a hasonló madárfajtákból csak minden ötödik faj maradna fenn egészséges rovarpopulációk nélkül.

Ami a jó hír, hogy a rovaroknak relatíve rövid életük van, ezért visoznylag rövid idő alatt van esélyünk változtatni a helyzeten

- tette hozzá Hetherington.

Az élelmiszerek drámai módon drágulnának meg rovarok nélkül (Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao)
Az élelmiszerek drámai módon drágulnának meg rovarok nélkül (Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao)

Az élelmiszerek drámai módon drágulnának meg rovarok nélkül (Fotó: Unsplash/Nathan Dumlao)

Ebben óriási szerepe van az országok kormányainak, amelyek korlátozhatják a rovarok életterének visszahúzódását, illetve a rovarirtó vegyszerek széleskörű használatát. Emellett magánemberként is tehetünk a rovarokért: ha például a kertben hagyjuk kicsit hosszabbra megnőni a füvet, esetleg, különféle vadvirágokat is ültetünk, máris sokat segítettünk az ízeltlábúaknak, hogy egy kis menedéket találjanak.

Ha valaki fűszernövényeket ültet és hagyja azokat elvirágozni, az olyan, mintha egy "töltőállomást" épített volna a rovaroknak, ahol a beporzók kipihenhetik magukat és jóllakhatnak, ezzel pedig esélyt kapnak arra, hogy eljussanak a következő, hasonlóan jó élőhelyre

- mutatott rá a Buglife kommunikációs vezetője.

Hetherington arra is biztat mindenkit, hogy töltse le a Buglife applikációját és maga is kezdje el figyelni, hány rovar placcsan szét az autóján: az így befolyó adatokból az alapítvány szakértői pontosabban fel tudják mérni a rovarok élőhelyeinek állapotát, így pedig akár kisebb térségekre nézve is javaslatokat tudnak tenni, hogy mivel segíthetjük az ízeltlábúak túlélését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)