Hirdetés

Európa újabb forró, száraz nyárra készül, van, ahol már tartalékolják az ivóvizet

|

A kontinensen egyre nagyobb problémákat okoz a vízhiány.

Hirdetés

Tavaly Európa nagy részén súlyos szárazság tombolt, ráadásul nem csak a nyári hónapokban. Az előző tél is csak kevés csapadékot hozott, ami főleg a mezőgazdaság számára jelentett komoly kihívást.

Ezt a tavalyi, pusztítóan forró és száraz nyár követte: a hőség olyan mértékű volt, hogy a világon elsőként, a hurrikánokhoz hasonlóan elkezdték elnevezni a tartós kánikulát okozó, komolyabb hőhullámokat.

Európát a 2023-as évben sem ereszti az aszály (Fotó: Unsplash/Oleksandr Sushko)
Európát a 2023-as évben sem ereszti az aszály (Fotó: Unsplash/Oleksandr Sushko)

A durva kánikulák aggasztóan gyakorivá váltak az elmúlt évtizedben, a klímaváltozás csendes gyilkosa pedig évente nagyjából félmillió ember halálát okozza.

Hirdetés

A szárazság az elmúlt télen is folytatódott, ami rossz hír, mert a kontinens víztározói, vízgyűjtő területei nagyjából kimerültek. Az Európai Bizottság emiatt most arra figyelmeztetett, hogy Európában és a Földközi-tenger régiójában újabb szélsőségesen száraz nyárra lehet számítani - írja a Euronews.

Emiatt a legszárazabb régiókban élők közül sokan már elkezdtek felkészülni, hogy ne érje őket váratlanul, ha - a tavalyi évhez hasonlóan - ismét vízhasználati korlátozásokat vezetnek be.

A szárazság különösen érzékenyen érintette Spanyolországot, ahol idén is rendkívül kevés csapadék hullott. Ez veszélyezteti az ivóvízkészleteket, a mezőgazdasági termelést, emellett pedig növeli az erdőtüzek kockázatát.

A spanyol meteorológiai intézet, az Aemet szerint a márciusi és áprilisi hónapok is nagyon szárazak voltak, ami pedig még rosszabb, hogy az előttünk álló hetekben sem lehet egyetlen csepp esőre sem számítani.

A spanyol gazdákat tömörítő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy a szárazság már most is "megfojtja" a spanyol vidéket. Az olyan termények, mint a gabona és az árpa idén az ország négy régiójában is egyszerűen elszáradtak. Az egyik gazdaszervezet koordinátora pedig úgy fogalmazott, hogy a hosszútávú aszály visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak.

Pár száz kilométerrel keletebbre, Olaszországban sem jobb a helyzet: Észak-Olaszországban tavaly akkora volt a szárazság, amire 70 éve nem volt példa, egyes régiók teljesen kifogytak az öntözésre szánt vízből, ami veszélybe sodorta az élelmiszer-ellátást, a Po folyó vízállása pedig rekordalacsony szintet ért el.

Lovakat és egyéb állatokat tartok. Az ő ivóvizük a föld alól jön, körülbelül 10 méteres mélységből. Idén nagyon is valós a lehetősége annak, hogy kiszáradjanak a kutak

- mondta a hírcsatornának a térségben élő Leonardo Pozzatti.

Franciaországot szintén súlyosan érintette a tavalyi szárazság, idén azonban még rosszabb lehet a helyzet, különösen az ország déli részén. Ennek egyik jele, hogy idejekorán megkezdődött az erdőtüzek szezonja, a tűzoltóknak komoly küzdelmet kellett folytatnia a lángokkal a francia-spanyol határon.

A francia földtani intézet, a BRGM szerint a talajvíz szintje a tavalyinál is alacsonyabb, ezért sok régióban vízkorlátozásokat kell majd bevezetni - köztük van Párizs és környéke is. Múlt hét pénteken pedig a Pireneusok lábánál elterülő falvakban már most korlátozást kellett életbe léptetni, miután kiszáradtak a kutak és a víztározók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)