Aggasztóan megugrott a hőhullámok száma az elmúlt évtizedben

|

Az egyre durvább kánikulák komoly egészségi és gazdasági károkat okoznak.

Hirdetés

Riasztó trendre mutatott rá a Washington State University (WSU) kutatása - írja a Science Daily. A lap értesülései szerint a 2010-es évek tavaszi-nyári hónapjaiban többször is kialakultak óriási kiterjedésű területek, ahol hőhullámokat tapasztaltak, azaz, több napon át az átlagosnál lényegesen magasabb volt a középhőmérséklet.

A kutatók az 1979-től 2019-ig tartó időszak klímaadatait elemzeve megállapították, hogy az elmúlt évtizedben hétszer gyakrabban alakultak ki hőhullámok, mint a XX. század nyolcvanas éveiben. Ráadásul, a 2010-es években májustól szeptemberig szinte alig voltak olyan napok-hetek, amikor ne sújtotta volna hőhullám a bolygó valamelyik pontját. A kutatás szerint ugyanis a 153 napig tartó melegebb időszakból 143 olyan volt, amikor extrém kánikulát lehetett valahol tapasztalni.ű

A 2010-es években jelentősen nőtt a hőhullámok kiterjedése és hőmérséklete is (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

A 2010-es években jelentősen nőtt a hőhullámok kiterjedése és hőmérséklete is (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

Az elemzésből az is kiderül, hogy a hőhullámoknak egyaránt nőtt a kiterjedése és az intenzitása is: 17 százalékkal magasabbak lettek az ilyenkor mért hőmérsékletek, a forróság által érintett területek kiterjedése pedig 46 százalékkal ugrott meg.

Cassandra Rogers, a kutatás vezetője rámutatott, hogy a párhuzamosan zajló hőhullámok negatív hatásai hatványozottan érvényesülnek, különösen az egymással valamilyen függőségi - gazdasági, társadalmi, stb. - kapcsolatban álló területek esetén.

A hőhullámoknak számos negatív hatása van a mezőgazdasági károktól az erdőtüzeken át a különféle egészségi problémákig. Ha pedig egyszerre több helyen alakul ki szélsőséges kánikula, a károk mértéke megsokszorozódhat - érdemes a 2019-ben és 2020-ban tomboló amerikai és ausztrál erdőtüzekre gondolni. Egy korábbi kutatás pedig arra jutott, hogy a hőhullámok körülbelül 4 százalékkal csökkentik a mezőgazdaság globális termelését.

Hirdetés

Ami a földrajzi kiterjedést illeti, óriási területeket érintenek napjaink hőhullámai. A kutatás rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben nem volt ritkaság, hogy akár 1,6 millió négyzetkilométeres területen egyszerre volt tartósan meleg. Ez nagyjából Mongólia vagy Irán területével vethető össze.

A kutatók azt is megállapították, hogy a hőhullámok legfőbb kiváltó oka a klímaváltozással összefüggő felmelegedés. A bolygó átlagos középhőmérséklete körülbelül 1 Celsius fokkal nőtt az elmúlt évszázad során, ami viszont kifejezetten riasztó, hogy ennek a felmelegedésnek a kétharmada 1975 óta következett be. A hőhullámok kifejezetten komoly hatással vannak Észak-Amerikára, Európa északi és keleti felére, Kelet-Ázsiára és Szibéria keleti tartományaira.

A világ társadalmai még nem alkalmazkodtak az olyan időjárási eseményekhez, mint amilyeneket mostanában átélünk

- mutatott rá Deepti Singh, a WSU környezettudományi karának adjunktusa, a kutatás társszerzője.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a hőhullámok intenzitása várhatóan csak növekedni fog a közeljövőben, az emberiség pedig csak annyit tehet, hogy igyekszik ezekre minél jobban felkészülni, mivel ezeket elhárítani már nem tudja.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)