Hirdetés

Ez az öt cég felelős a világ műanyagszennyezésének negyedéért

|

A jövőben igyekezni kell, hogy minél nagyobb arányban lehessen beazonosítani a keletkező hulladék eredetét.

Hirdetés

Egy közelmúltban megjelent tudományos írás adatokkal alátámasztva hozta nyilvánosságra, hogy a globális műanyagszemét negyedéért mindössze öt piacvezető vállalat felelős. A Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Wing Cowger kollégáival összesen 1,87 millió szemetet vizsgált meg, amik 2018. és 2022. között termelődtek.

Az elemzett hulladékot 84 országban összesen 100 ezernél is több önkéntes gyűjtötte össze, főként parkosított területek és vízpartok közelében. Az első fontos megállapítás az osztályozás során az volt, hogy ezeknek a feléről nem lehet tudni, honnan származnak, illetve ki gyártotta őket, így nem köthetők konkrét vállalathoz

A műanyaghulladék 24 százaléka viszont öt olyan vállalat számlájára írható, melynek termékei világszerte szinte minden bolt polcain megtalálhatók. Ezek egy kivételével élelmiszeripari cégek.

Hirdetés

Ahogy az eladásokban is listavezetők, szemétből is a legtöbb köthető a Coca-Cola termékeihez. Nem meglepő módon a második helyezett a nagyüdítő gyártó riválisa, a PepsiCo lett. Utánuk a Nestlé és a Danone következik, az ötödik pedig az Altria (korábban Philip Morris) nevű dohánygyártó.

Szakértők szerint a megoldás kulcsa a nagyobb felelősségvállalás lehet, de már kisebb, kampányjellegű intézkedések is sokat mozdíthatnának előre az ügyön. A globális szennyezést leginkább azzal lehetne visszaszorítani, ha az egyszerhasználatos csomagolásokat több lépcsőben, fokozatosan kivezetnék.

Habár sok vita övezi a témát már évtizedek óta, abban egyetértés van, hogy mindannyiunk közös érdeke a hulladékgazdálkodás rendszerének átfogó és átgondolt reformja, amit a terméktervezés szintjén kell elkezdeni, az újrahasznosíthatóság növelésének szem előtt tartásával.

A kutatásban részt vevő szakértők szerint a jövőben olyan adatbázisokat és szabványokat kell létrehozni, mely alapján a műanyag szemét eredete könnyen visszakövethetővé válik. Bár vannak kritikus hangok azzal kapcsolatban, hogy ezek az intézkedések mennyire hasznosak, de abban nincs vita, hogy valamit kezdeni kell az újrahasznosítás rendszerével.

Egy utólag beiktatott, féléves haladék után hamarosan teljes körűen elindul hazánkban is az üveg- és műanyagpalackok visszaváltásának rendszere, ami ha nem is csodaszer, hozzáteheti a magáét a közös jövőnk érdekében végzett munkához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)