Hirdetés

Ingyen lehet leadni a szemetet a MOHU első új generációs hulladékudvarában

|

Nem kevesebb mint 40-féle szeméttípus előtt áll nyitva a lerakó kapuja.

Hirdetés

A magyarországi hulladékkezelést az elmúlt két évtizedben lehetett kritikus szemekkel vizslatni, ám a változás tagadhatatlanul elkezdődött. Az 1990-es évek végén indult hézagos szelektív gyűjtés ma már a mindennapos gyakorlat része, és a gyenge edukáció ellenére lassan mindenki hozzáedződik a feladathoz, mely a nulladik kilométerkő a fenntartható világ felé vezető úton.

Az elmúlt évben is számos olyan intézkedés történt, amelyek ha nem is tekinthetők csodaszernek, de olyan finomhangolásokat végeznek a rendszeren, melyek összességében segítik hatékonyabbá tenni a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) munkáját. A jövő hónap elején élesedő visszaváltási rendszer (DRS) és a hamarosan felpörgő textil-újrahasznosítás mellett, most indul egy másik hatékony formája is az újrahasznosításnak.

Esztergomban egy új hulladéklerakó létesítmény nyitott meg a MOHU, ahol magyarországi lakcímkártyával bárki lakhelytől függetlenül helyezhet el 40 különböző fajta hulladékot. Az odaszállított anyagok korlátozás nélkül és díjmentesen helyezhetők el. Egyedül az építési törmelékre szabtak meg napi limitet.

Hirdetés

A munkálatok meglehetősen gyorsan lezajlottak, hiszen alig fél éve tették le a lerakó alapkövét. Ez azután történt, hogy 2023 július 1-jétől a vállalat átalakította az átvétel rendszerét. Ettől az időponttól kezdve már MOHU bármelyik telephelyére szállíthatjuk a hulladékunkat országszerte, a sütőolajat és a textilhulladékot pedig minden lerakónál átveszik.

Az új esztergomi telephelyen többek között

gumiabroncsot, fahulladékot, hungarocellt, fáradt olajat, növényvédőszert, hajtógázas tárolókat, használt elemet, akkumulátort, fékfolyadékot, olajos flakont, olajszűrőt, használt bútort, síküveget, kartonpapírt és bontott elektronikai hulladékot is átvesznek.

Több, mint 40 különböző fajta hulladékot szortírozhatunk itt.

Az új hulladékudvar
Az új hulladékudvar

Egy fontos könnyítés még a lakosság részére, hogy a hét hat napján, szombat kivételével minden nap este 8-ig van nyitva a létesítmény. Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója az átadón elhangzott tájékoztatójában elmondta, hogy a következő tíz év során még több tucat hasonló lerakót szeretnének nyitni, ezzel is támogatva a 65 százalékos cél elérését az újrahasznosításban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)