Hirdetés

Magától szelektálja a hulladékot az intelligens szemetes

|

A tervezők célja nem kisebb, mint 80 százalékkal csökkenteni a hulladék mennyiségét, az újrahasznosítás segítségével.

Hirdetés

A különféle hulladékok újrahasznosítása világszerte hatalmas problémát jelent, különös tekintettel a műanyaghulladékra, amelyből katasztrofálisan kis mennyiséget reciklálnak világszerte. Az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP információi szerint a világon valaha előállított, nagyjából hétmilliárd tonna műanyagnak csupán tíz (!) százaléka hasznosul újra.

Ezen szeretne változtani az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization), amely a szigetország tudományos ügynökségeként és innovációs inkubátorként is működik. A szervezet kutatói az Ausztráliában éppen most zajló National Science Week keretében a University of Technology Sydney (UTS) kutatóival karöltve, helyi diákok segítségével mutatták be annak az intelligens szemetesnek a prototípusát, amelytől azt várják, hogy segítsen az újrahasznosítás hatékonyságának felpörgetésében - írja a Manufacturers' Monthly szakfolyóirat.

Ausztrál diákok tesztelik az intelligens szemetes prototípusát (Fotó: CSIRO.au)
Ausztrál diákok tesztelik az intelligens szemetes prototípusát (Fotó: CSIRO.au)

Ausztrál diákok tesztelik az intelligens szemetes prototípusát (Fotó: CSIRO/Keith McInnes)

Az eszköz fejlett szenzorok, robotikai megoldások, infravörös spektroszkópia és mesterséges intelligencia segítségével képes megállapítani, hogy milyen anyagból készült hulladékot dobtak bele, azt pedig egy forgó alkatrész segítségével a megfelelő hulladéktárolóba irányítja. A szerkezet még arra is képes, hogy különbséget tegyen a különféle műanyagok között.

Hirdetés

Dr. Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója a bemutató kapcsán elmondta, hogy a szervezet Ending Plastic Waste Mission nevű küldetésének célja, hogy 2030-ra 80 százalékkal csökkenjen a hulladékok közöt megjelenő műanyagok mennyisége.

Ezek a tudományos megoldások segítenek fejleszteni a körkörös gazdaságot, azáltal, hogy az innovációs folyamatok minden szintjén összefogást gerjesztenek. A műanyagok molekuláris szintű alaposabb megértésétől, a felhasználás módjainak gújragondolásán át a kereskedelmi forgalomba állítható megoldásokig, amelyek olyan új technológiákat használnak, mint ez az intelligens kuka, amelynek piaci bevezetéséről már folynak a tárgyalások

- mutatott rá a szervezet első embere.

Az intelligens szemetes mesterséges intelligencia segítségével szortírozza a beledobott hulladékot (Fotó: CSIRO/Keith McInnes)
Az intelligens szemetes mesterséges intelligencia segítségével szortírozza a beledobott hulladékot (Fotó: CSIRO/Keith McInnes)

Az intelligens szemetes mesterséges intelligencia segítségével szortírozza a beledobott hulladékot (Fotó: CSIRO/Keith McInnes)

A CSIRO egyik vezető kutatója, Wei Ni szerint az intelligens kukákat számos helyen használhatják majd, a bevásárlóközpontoktól az iskolákon és kávézókon át a repülőterekig.

Reményeink szerint a fejlesztés jelentős mértékben növeli majd az újrahasznosítás arányát, mert rendkaívül könnyű használni és mert az eszköz gondoskodik róla, hogy a hulladékokat megfelelő állapotban vissza lehet nyerni az újrahasznosításhoz

- tette hozzá a kutató.

A CSIRO a fejlesztésen túl edukációs anyagokkal is segíti az újrahasznosítás népszerűsítését: olyan sorvezetőt dolgoztak ki iskolák számára, amely bevezeti a diákokat a körkörös gazdaságok működésébe, az újrahasznosított hulladékok - műanyag, üveg, stb. - köré szervezve a tananyagot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)