Hirdetés

Itt a megoldás a visszaváltó automatával nem rendelkező kisboltoknak

|

A MOHU 83 saját fejlesztésű furgonja fogja járni azokat az üzleteket, ahol csak kézi visszaváltásra van lehetőség.

Hirdetés

Mint az ismeretes, január elsejével elindult Magyarországon is az uniós direktíva szerint az üveg-, műanyag- és fémtárolók egységes visszaváltási rendszere, a DRS. Az októberben megszavazott kormányrendelet szerint minden 1 dl és 3 l közötti űrtartalmú italtárolót vissza kell váltani egységesen 50 forintért a tejes dobozok kivételével, amihez a szolgáltató automata berendezéseket helyez ki a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekbe.

Az év eleje közeledtével az italgyártók lobbijának köszönhetően a rendszer kötelező jellegű bevezetését júliusig elhalasztották. Az előkészületek továbbra is folynak és vannak olyan gyártók, amelyek már ellátják termékeiket a beváltáshoz szükséges kóddal is, de a meghosszabbított határidő leteltéig még biztosan találkozhatunk olyan termékekkel, amelyeket nem fogadnak el a boltokban már kihelyezett automaták.

Míg az átmeneti időszak tart, az érintett piaci szereplők többnyire igyekeznek gördülékennyé tenni az átállást. A MOHU ennek éllovasaként a héten mutatta be saját fejlesztésű furgonjait, melyeket olyan boltokhoz fog országszerte kiküldeni, ahol automata híján a kereskedésnek kézileg kell a visszaváltást lebonyolítania.

Hirdetés

Az érintett kisboltokban az alkalmazottak egy applikáció segítségével tudják majd ellátni törvényben előírt feladatukat. A REpont rendszerhez kézi visszaváltóként csatlakozó kisboltok, valamint a vendéglátóipari egységek, szállodák, éttermek összegyűjtik a palackokat, amelyekért a szolgáltató kiküld egyet abból a 83 kisteherautóból, amelyeket a Returmatic nevű cég jóvoltából használ a jövőben a MOHU kistérségi feladatellátásra.

Az egyszer használatos palackokat ezekben az üzletekben is ugyanazon feltételek mellett fogják visszaváltani a vásárlóktól, viszont ebben az esetben a kereskedéseknek kell a tömörítetlen tárolókat elraktározniuk a REpont furgon megérkeztéig. Ez az intézkedés is azt az uniós célt hivatott támogatni, hogy 2040-re a mostaninak legalább a duplájára növeljük ezeknek a hulladékoknak az újrahasznosulását.

A tervek szerint, ha az érintett üzletekben a sértetlen állapotban tárolt palackok mennyisége meghaladja az ezret, a rendszer automatikusan jelez a központnak, ami meg is szervezi a szállítást. Így a felgyülemlő tárolók mennyisége nem foglal aránytalanul nagy helyet addig, míg a kocsi megérkezik.

Az átvett üres palackokat a mobil visszaváltó-furgon sofőrje dobálja be a járműbe, az azonosítás, összeszámlálás és tömörítés folyamata automatikus. A sérült vagy nem teljesen kiürített tárolókat a gép visszadobja, így ennek ellenőrzése a bolt alkalmazottjainak felelőssége. Ami viszont jó hír az ilyen jellegű többletfeladatokat ellátó üzletek számára, hogy havi elszámolásban kezelési költséggel honorálja a MOHU az általuk végzett extra munkát.

A speciális járművek negyedére csökkentik a PET-palackok méretét és tizedére a fém tárolókét így összesen 14 ezret képesek egy kör alatt beszállítani a 7 regionális központ valamelyikébe. Ebből azonban csak 1200 darab lehet palack. A rendszer teljes körű indulására már csak néhány hónapot kell várni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)