Hirdetés

Kiszámolták, mennyivel járul hozzá a klímaváltozáshoz az épített környezetünk

|

Az épületek környezeti terhelését csak azok teljes életciklusát vizsgálva lehet pontosan megadni.

Hirdetés

Megtartotta idei első ülését az AmCham Workspace and Facilities Management Committee. A bizottság idei szakmai tevékenysége során az ESG témát járja körül, hiszen ezen szempontok figyelembevétele nélkül ma már elképzelhetetlen az ingatlanberuházás vagy üzemeltetés. Az első ülésen az ESG "E" fejezete volt a téma, szakértőként Szarvas Gábor, a HuGBC EU Taxonómia munkacsoport vezetőjének előadását hallgatták meg a tagok.

Az ülésen bemutatkozott Kákosy Zsolt MBA MRICS, a bizottság tavaly év végén megválasztott elnöke, az ICON Real Estate Management senior igazgatója, property management területért felelős vezetője. Az AmCham képviselőit és a bizottság tagjait az ICON látta vendégül az Akadémia Park konferenciatermében, a résztvevőket Nagy Gábor az ICON REM ügyvezető igazgatója üdvözölte.

Az épített környezet jelentős mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz, ideje ezen változtatni (Fotó: CDE UAL)
Az épített környezet jelentős mértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz, ideje ezen változtatni (Fotó: CDE UAL)

A bizottsági ülés szakmai programjának fókuszában az ESG "E" (environment) lába volt. Az ESG és az épületek kapcsolatát helyezte középpontba előadásában Szarvas Gábor, a HuGBC, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület EU Taxonómia munkacsoportjának vezetője, a Greenbors Consulting Kft. ügyvezetője.

Hirdetés

A környezeti fenntarthatóság és a zöld épületminősítések kapcsán szó esett többek között a legfontosabb aktualitásokról, folyamatokról (energiakrízis, EU-s szabályozás, globális környezeti problémák), a zöld épületminősítések jelenéről és jövőjéről, a dekarbonizációról - azaz arról, hogyan lesznek karbonsemlegesek épületeink -, valamint a klímaadaptációról és a biodiverzitásról is.

Az ESG olyan globális problémákkal foglalkozik, amelyekre minden ágazatnak, így az építési és ingatlanszektornak is megoldást kell találni, amelyekkel szembe kell nézni. Ezek közé tartozik például a koronavírushoz hasonló járványok, egészségügyi krízisek, az energiaválság, a klímaváltozás és az ezzel összefüggésben egyre gyakoribbá váló extrém időjárási helyzetek. A klímaváltozás 34-37 százalékáért az épített környezet a felelős, és az sem elhanyagolható tény, hogy a Földön már több az ember által készített mesterséges anyag - tömeg alapján számolva -, mint a természetes élővilág alkotta biológiai. A klímaváltozás kapcsán az utolsó figyelmeztetésnél tartunk, ez áll az ENSZ tudományos tanácsadó testülete, az IPC legfrissebb, néhány napja megjelent jelentésében is, de ha most változtatunk, teszünk e téren globálisan, még korrigálhatók a folyamatok. A klímaváltozás ugyanis nem elkerülhető, már történik és mindannyiunk életére hatással lesz a jövőben, viszont az nagyon nem mindegy, mekkora lesz ez a hatás

- hangsúlyozta Szarvas Gábor.

Az ESG környezeti mutatóinak szempontjából fontos, új megközelítés az épületek, ingatlanok teljes életciklusának vizsgálata. Azaz figyelembe kell venni már az építőanyagok gyártásakor jelentkező környezeti hatásokat, a szállítás és a kivitelezés, majd az üzemeltetés és az elbontás során keletkező környezetterhelést is. Az épületek, ingatlanok üzemeltetése esetében a kulcs az energiahatékonyság: először gondos tervezéssel meg kell teremteni, hogy hatékonyan üzemeltetethető legyen egy épület, majd biztosítani kell, hogy a működés során felhasznált, immár optimalizált mennyiségű energia klímasemleges forrásból származzon.

Az épületeink klímasemlegességének kialakítása is kulcsfontosságú (Fotó: NASA)
Az épületeink klímasemlegességének kialakítása is kulcsfontosságú (Fotó: NASA)

Szarvas Gábor kiemelte, hogy az EU szabályozócsomagjának a Green Deal-nek a célja a pénzügyi erőforrások fenntartható beruházásokba való irányítása. Ennek első pillére a jelentéstételi kötelezettség, amelyben a pénzügyi területen működő vállalatok már érintettek, de 2024-től tevékenységi körtől függetlenül a nagyvállalatokra is érvényes lesz. Egy évvel később pedig már mintegy 50 ezer, az Unió területén működő, meghatározott méretet és bevételt elérő kis- és középvállalat számára is kötelező lesz évente fenntarthatósági jelentést készíteni a készülő EU direktíva szerint.

A második pillér annak definiálása, mi számít zöldnek, fenntarthatónak, ugyanis ez lesz az alapja a későbbiekben a különböző minősítési rendszereknek és a felügyeleti szervek állásfoglalásainak. Az EU Taxonómia elnevezésű keretrendszer célja, hogy valamennyi szabályozó, hatósági és piaci szereplő számára egyértelmű legyen az ESG keretrendszer tartalma, illetve, hogy mi az, ami fenntartható működésnek, tevékenységnek tekinthető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)