Hirdetés

A légszennyezés több embert öl meg, mint az AIDS, a TBC és a malária

|

Világszerte riasztóan rossz a levegő minősége, ami drámai hatással van a várható élettartamra.

Hirdetés

A légszennyezés évente több ember haláláért felelős, mint a HIV/AIDS, a tuberkulózis és a malária együttesen - írja a Euronews a nemrég megjelent Air Quality Life Index (AQLI) jelentésre hivatkozva.

A levegőben úszó részecskék pedig negatívabb hatással vannak a várható élettartamra, mint a dohányzás, sőt, a háborúk. A friss kutatás szerint egy átlagember nagyjából 2,2 évet veszít az életéből a légszennyezés miatt. Ha nem változtatunk sürgősen, világszerte akár 17,2 milliárd évvel is megrövidülhet a bolygó lakóinak élete.

Drámaian rossz a bolygón a levegő minősége (Fotó: Unsplash/Photoholgic)
Drámaian rossz a bolygón a levegő minősége (Fotó: Unsplash/Photoholgic)

Drámaian rossz a bolygón a levegő minősége (Fotó: Unsplash/Photoholgic)

A helyzetet a klímaváltozás is súlyosbítja, a szárazság és a hosszan tartó hőhullámok miatt kialakuló masszív erdőtüzek ugyanis tovább rontják a levegő minőségét, ami a legfrissebb kutatások szerint akár öngerjesztő folyamatot is beindíthat. Természetesen nem segít a fosszilis tüzelőanyagok használata sem, miközben az emberiség nagyjából a homokba dugja a fejét, ahogy azt a minap egy tévéműsor is fényesen bizonyította.

A légszennyezés a bolygó legsúlyosabb külső fenyegetése az emberi egészségre nézve, viszont ezt nem kezeljük a helyzet súlyosságának megfelelően

- figyelmeztetett Michael Greenstone professzor, az AQLI-jelentés egyik szerzője.

A kutatók rámutattak, hogy a koronavírus miatti lezárások bizonyítják, hogy a légszennyezés mértékét könnyedén tudnánk csökkenteni, ez nagyjából csak politikai akarat kérdése.

Nem csak a légszennyezés miatt fuldoklik az emberiség

Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzői is megvizsgálták a civilizációt fenyegető problémákat és megállapították, hogy a klímaváltozásnak több olyan következménye is van, amelyek a tüdőnk egészségét negatívan befolyásolják.

A magasabb hőmérsékletek miatt megnőhet a talaj közelében az ózon mennyisége, ami káros a légzőszervekre, de a hőség a légúti megbetegedések lefolyását is súlyosbíthatja.

A klímaváltozás tovább súlyosbítja az amúgy sem túl rózsás helyzetet (Fotó: Unsplash/Kristen Morith)
A klímaváltozás tovább súlyosbítja az amúgy sem túl rózsás helyzetet (Fotó: Unsplash/Kristen Morith)

A klímaváltozás tovább súlyosbítja az amúgy sem túl rózsás helyzetet
(Fotó: Unsplash/Kristen Morith)

Az egyre gyakoribb - és hosszabb ideig tartó - hőhullámok szintén negatívan hatnak az egészségi állapotunkra: a légúti betegségekkel küzdőknél a korai elhalálozás kockázata meghatszorozódik - minden egyes Celsius foknyi melegedéssel!

Az emelkedő hőmérséklet és a levegő szén-dioxid tartalma hozzájárul, az allergiás embereket negatívan érintő pollenfélék mennyiségének növekedéséhez. Ezzel összefüggésben, az extrém viharok pedig gyakorlatilag "megdarálják" a pollenrészecskéket, amelyek így mélyebbre tudnak hatolni a tüdőszövetekbe és komolyabb légúti problémákat okozhatnak.

A szélsőséges időjárási események, például a por-, és homokviharok pedig a pollen mellett vírusokat, gombaspórákat, vagy az erdőtüzekből származó koromrészecskéket akár több száz kilométerre is elrepíthetik, ez pedig egyszerre sok embernél válthat ki asztmás rohamokat.

A megoldáshoz összefogásra lesz szükség, például az autóhasználat radikális csökkentésére. Erre Londonban láthatunk példát, ahol komoly különadókkal sújtják az emissziós értékeket meghaladó járműveket a város bizonyos területein. Ez azonban csak egy kis része az összetett problémának, legalább ennyire sürgető lenne a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása, megújuló energiaforrások használatával. Emellett a fák ültetése - vagy, ahol az épített környezet nem teszi lehetővé, folyékony fák alkalmazása - és az épületek zöldítése is sokat javíthat a jelenlegi áldatlan helyzeten.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)