Hirdetés

40 éve használ megújuló energiát az ausztrál napfalu

|

Az alapítók a hetvenes években költöztek a szigetország egyik alig látogatott szegletébe.

Hirdetés

A napenergiával kapcsolatban gyakran hangoztatott ellenérv, hogy a Nap nem süt mindig, így nem biztos, hogy jó ötlet erre alapozni egy épület vagy egy település energiaellátását. Korábban mi is megírtuk, hogy két amerikai és egy kínai egyetem közös projektjében elemezték a megújuló energiaforrások - egészen pontosan a szél-, és a napenergia - megbízhatóságát, a kutatók pedig arra jutottak, hogy a megfelelő infrastuktúra megléte esetén teljesen megbízhatónak tekinthető.

Ha azonban ez nem lenne elég bizonyíték, a Euronews nemrég beszámolt egy apró ausztrál faluról, ahol már több 40 évvel ezelőtt elkezdtek harcolni a klímaváltozás ellen.

Az ausztrál Solar Village már több mint 40 éve kizárólag napenergiát használ (Fotó: ABC)
Az ausztrál Solar Village már több mint 40 éve kizárólag napenergiát használ (Fotó: ABC)

Az ausztrál Solar Village már több mint 40 éve kizárólag napenergiát használ (Fotó: ABC)

A mókás nevű Humpty Doo településről, pontosabban annak Solar Village nevű részéről van szó, amely Ausztrália Északi területén (Northern territory) rejtőzik, és amely az 1970-es évek óta sem csatlakozott rá az ország villamos hálózatára, azaz a több mint 4000 lakó az úgynevezett off the grid életmódot követik. A falut azután alapították, hogy a közeli Darwin városának 70 százalékát elpusztította a Tracy nevű ciklon.

A hírcsatorna egy házaspárral, Pam és Peter Gartonnal készített interjút, akik már évtizedek óta használnak napenergiát a településen.

"Ma már nagyon kényelmes életünk van, de a kezdeti időkben azért előfordult, hogy be kellett indítani a generátorokat" - magyarázta Pam Garton aki rámutatott, hogy a kezdeti időszakban rengeteg időt és energiát kellett befektetni a napelemes falu kiépítéséhez, amely során a lakók rengeteg önkéntes munkával járultak hozzá.

Hirdetés

A napelemes rendszerhez egy saját energiatároló rendszert is építettek. Ehhez felparcellázták a település környéki földeket, amelynek részeit a lakók vásárolták fel és azon alakították ki a napelem-farmot.

Gartonék szerint, bár teljesen el vannak vágva a civilizációtól, ennek ellenére nem kell nélkülözniük a különféle kényelmi szolgáltatásokat, amelyekhez áramra van szükség. A fenntarthatósághoz a megújuló energia mellett más megoldásokat is használnak.

"Nagyon kényelmes házban élünk itt" - mutatott rá Pam Garton. "A falak döngölt földből vannak, mindegyik 30 centiméter vastag, aminek köszönhetően az épületekben rendkívül stabil a hőmérséklet, a kinti kánikula ellenére."

A falu az utóbbi időben komoly fejlődésnek indult, mivel egyre több környezettudatos fiatal költözik a régióba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)